• 24

Najčuvanija tajna bivše Juge: Spiskali su milijarde dolara

Iako su bile milijarde, toliki iznosi danas izgleda smešno, a sistemski ekonomski problemi mogli su se rešiti za jednu godinu.

  • 24

Yugopapir je objavio članak iz aprila 1985, izvorno objavljen u tadašnjem listu "Dinar" usred ekonomske krize u SFR Jugoslaviji.

U poslednje dve godine stalno se ponavlja fraza kako je, napokon, "skinut veo tajni s naših dugova". Danas se, međutim, jedino pouzdano zna da se ne zna koliko je Jugoslavija dužna, jer zaduživao se kako je ko stigao.

U vreme kad nam se deca igraju na računarima, Narodna banka Jugoslavije nema tačnih podatka o tome koliko smo dužni. I kako nema sasvim zvaničnih podataka, ili pojedini listovi preuzimaju ulogu detektiva, provode ankete ili istražuju po svojoj dokumentaciji kako bi otkrili koliko je ko dužan.

Tako saznajemo da dug:

- Crne Gore iznosi 0,85 milijardi dolara.
- Makedonije oko 1,53 milijardi dolara.
- Vojvodine 1,48 milijardi dolara.
- Srbije bez pokrajina 3,71 milijardi dolara.
- Bosne i Hercegovine 1,86 milijardi dolara.
- Slovenije približno 1,48 milijardi dolara (Narodna banka Slovenije ove podatke vodi kao poverljive).

Ovom iznosu od oko 14 milijardi i 740 miliona dolara treba dodati i dug federacije od oko 4 do 5 milijardi dolara. Tako ispada da smo ukupno dužni nešto više od 19 milijardi dolara.

Šta nam ovi podaci ne govore?

Cifra od oko 19 milijardi dolara odnosi se, naravno, samo na glavnice. S kamatama ona se opasno povećava, skoro dvostruko. A sve je to dug i sve to treba vratiti.

A dug nije dim da izađe kroz dimnjak. A i tada bi se primećivao. Sve republike i pokrajine primenjuju drugačije kriterijume.

Međutim, kada bi sve dugove inostranstvu davao jedan centar, po jedinstvenoj metodologiji bilo bi moguće i realnije upoređivanje. Ali, više niko ne želi prihvatiti takav "unitarizam" u smislu: "Gospodo, sve novčanike na jedan sto!"

Ne zna se tačno ni koliko je kojoj republici ili pokrajini reprogramirano dugova. I dalje su to poverljivi podaci. Za nas u Jugoslaviji. Za bankarski svet kojem smo dužni – ne!

Dug federacije koji je pojedinačno najveći, zapravo je dug republika i pokrajina, onaj deo reprogramiranog duga što ga one nisu mogle vratiti u roku.

Zna se i da mnogi vraćaju devize koje nisu ni upotrebili, nego su ih prodali na deviznom tržištu, tako da dužnici nisu obavezno ujedno i korisnici deviza.

(Telegraf Biznis/Express)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRAGAN SD

    A gde je dug Hrvàtske?

  • Pera

    A sta je sa PARAMA KOJE SMO SVI IZDVAJALI ZA POMOC CRNOJ GORI I MAKEDONIJI POSLE ZRMLJOTRESA?PLACALO(STAVKA NA PLATNOM LOSTICU,ODBIJANJE OD PLATE SVAKOG MESECA) SE GODINAMA POSLE NESRECA?JESU LI NAM REKLI HVALA? JESU,ODCEPILI SE OD NAS KAD SU STALI NA NOGE,PRIZNALI SU KOSOVO I USLI U NATO! E MOJI SRBI,SUNARODNICI.....PAMCENJE KAO U ZLATNE RIBICE....IZGRADILI HOTELE,ODMARALISTA PO JADRANU I OSTAVILI IH DRUGOME DA UZIMA NOVAC!

  • FANTOM

    Zar opet o Jugoslaviji? Zemlja sa dvadeset cetiri miliona stanovnika bila zaduzena oko dvadeset milijardi dolara. Ne bih da ponacljam sta je ucinjeno i izgradjeno sem da i dan danas uzivate u njenim projektima. Ali sve drzave nastale iz njenog raspada vratise svoje dugove do 2006. sem Srbije kojoj ostade dug u visini od 1,7 milijardi dolara i plus ovih novih dvadesetak milijardi. Masala , 6 miliona stanovnika a dvadeset i kusur milijardi se zaduzili! E to je za Riplija !!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke