• 8
 ≫ 

Jutro nakon što je "ohlađen" balkanski div - slike koje pokazuju kraj jedne ere

 ≫ 

Kad se jednom ugase pogoni, zbog spcecifičnosti tehnologije, više ne mogu da se pokrenu

  • 8

Krah najvećeg izvoznika u BiH, mostarskog Aluminija, nije jedina tužna vest.  Tužna slika su uplakani radnici, i pogoni koji su zauvek

izgubljeni.

 

Mostarski Aluminij isključen je s visokonaponske mreže četiri minuta iza ponoći, čime su prestali da rade pogoni te fabrike.

Zbog visokih cena električne energije Aluminij nekoliko poslednjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 200 miliona evra, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

 

Više ništa ne može da se uradi, čak i za najaveljena interesovanja nekih stranih kompanija, sada je kasno. Radnici tvrde, tehnologija je takva, da kada jednom stane, više nikada ne može da se pokrene.

 

Ispred fabrike okupilo se više stotina radnika ali i građana Mostara i okoline koji su u neverici čekali prve minute iza ponoći. Bili su vidno razočarani, brojni sa suzama u očima.

Radnici iz ove kompanije upozorili su kako se nakon dva i po sata metal u ćelijama potpuno smrzne i proizvodnju više nikada nije moguće pokrenuti.

 

Za gašenje kompanije radnici optužuju Vladu Federacije BiH koja je većinski vlasnik, s 44 odsto udela, koliko imaju i mali deoničari radnici, dok je udeo Hrvatske 12 odsto.

Švajcarci su pokušali da udahnu trunku života kompaniji. Ali su tražili nižu cenu struje, što je bio uslov da Aluminij prestane da gomila gubitke. Vlada FBiH je, međutim, odbila takvu mogućnost.

Aluminij je najveća tamošnja kompanija i zapošljavao je oko 900 radnika, kompanija je imala godišnji promet od 320 miliona maraka, oko 20 odsto kapaciteta Luke Ploče je bilo vezano uz ovu kompaniju, podseća Poslovni dnevnik. Ova je kompanija osnovana 1981. godine, a prekinula je proizvodnju ratne 1992. godine, da bi bila obnovljena uz pomoć hrvatske Vlade 1997. godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Greg

    10. jul 2019 | 16:36

    Firme propadaju i to ne bi trebala da bude šokantna vest, plansko dovođenje novih firmi pre gašenja starih integracija sa školskim sistemom korišćenje benefita dualnog obrazovanja, planiranje infrastrukture u industriskim zonama, obezbeđivanje adekvatne železničke i putne mreže, ujednačen dovod energenata iz najmanje dva izvora ... ma pre ćemo da propadnemo nego što ćemo da dovedemo nove fabrike, plačite za starim fabrikama moderne se neće graditi

  • MarkoPrela

    10. jul 2019 | 16:27

    Obzirom da su hdzovici po prezimanju kontrole, stavili plocu da je zabranjen ulaz u fabriku bosnjacima, srbima i psima. Zao mi nije. Tuga je kad propadne preduzece koje pozitivno posluje.

  • Xxx

    10. jul 2019 | 15:33

    Ni prvo ni poslednje preduzece koje je propalo... Zali Boze samo radnike

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>