• 1

Laskava ocena Amerikanaca o investicijama u Srbiji: Ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta

Poslovne mogućnosti bi mogle da nastave da rastu i u narednim godinama, smatra Stejt department

  • 1

Investiciona klima u Srbiji poslednjih godina se poboljšala zahvaljujući makroekonomskim reformama, većoj finansijskoj stabilnosti, poboljšanoj fiskalnoj disciplini i procesu pristupanja EU, navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

Ukoliko Vlada Srbije sprovede obećane reforme tokom procesa pristupanja EU, poslovne mogućnosti bi mogle da nastave da rastu i u narednim godinama, smatra Stejt department u detaljnoj analizi.

U najnovijem izveštaju Stejt departmenta o investicionoj klimi, dodaje se da je Vlada Srbije označila ekonomski rast i otvaranje radnih mesta kao glavne ekonomske prioritete i posvetila se rešavanju velikog broja pitanja u vezi sa sporom tranzicijom zemlje ka tržišno orjentisanom kapitalizmu.

Važan prioritet za Vladu i dalje je privlačenje stranih investicija, kaže se u izveštaju.

Ističe se da američki investitori pozitivno ocenjuju Srbiju, posebno strateški položaj zemlje, dobro obrazovanu i isplativu radnu snagu, odlično poznavanje engleskog jezika, investicione podsticaje i sporazume o slobodnoj trgovini sa ključnim tržištima, pre svega sa Evropskom unijom.

"ZABRINJAVAJU GUBITAŠI, KORUPCIJA I PRAVOSUĐE" 

Značajan rizik za investicionu klimu predstavlja nerešeno pitanje državnih preduzeća koja su veliki gubitaši, siva ekonomija, korupcija i neefikasan pravosudni sistem, navodi se u izveštaju i dodaje da zabrinjava i politički uticaj na odluke zvanično nezavisnih regulatornih tela.

Digitalizacija pojedinih funkcija, kao što su izdavanje građevinskih dozvola, poreska administracija i e-potpis još nije donela dramatično ubrzanje procesa obrade, kaže se u izveštaju.

Naglašava se i da vlada smanjuje veliki broj zaposlenih u javnom sektoru, uglavnom kroz zabranu zapošljavanja koja je nastavljena u 2018. godini.

U izveštaju se ocenjuje da su sektori koji bi mogli da imaju najviše koristi poljoprivreda i agroprerada, upravljanje čvrstim otpadom, zaštita životne sredine, informacione i komunikacione tehnologije, obnovljivi izvori energije, zdravstvena zaštita, rudarstvo i industrija.

Stejt department konstatuje da žene u Srbiji generalno imaju podjednak tretman u poslovanju, kao i da Vlada nudi različite programe za podršku ženskom preduzetništvu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>