• 0

Obezbeđeno 800 miliona evra za mala i srednja preduzeća Jugoistočne Evrope

Ukupna vrednost zajedničkog finansiranja dostići će iznos od 1,62 milijarde evra u ukupno jedanaest zemalja jugoistočne Evrope, uključujući Srbiju

  • 0
Novac, Evri, Placanje

Foto: Pixabay.com

Evropski investicioni fond (EIF) i ProCredit grupa obezbedili su dodatnih 800 miliona evra za inovativna mala i srednja preduzeća (MSP), čime će ukupna vrednost zajedničkog finansiranja dostići iznos od 1,62 milijarde evra u ukupno jedanaest zemalja jugoistočne Evrope, uključujući Srbiju.

Finansiranje podržano od strane EIF-a dostupno je preko ProCredit banaka u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi, a namenjeno je kompanijama koje koriste nove tehnologije i proizvode u nekoj od jedanaest zemalja.

Bahrein, evri

Foto: Pixabay, A. Nalbantjan

Reč je o specifičnoj garancijskoj šemi, koja inovativnim preduzećima omogućuje lakši pristup finansiranju i kredite uz znatno manje obezbeđenja, a ova šema je već dostupna u Srbiji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Gruziji, Nemačkoj, Grčkoj, Moldaviji, Republici Severnoj Makedoniji, Rumuniji i Ukrajini.

Do danas, sporazumi potpisani sa ProCredit grupom su već podržali preko 2.000 inovativnih MSP, uglavnom u sektorima proizvodnje i trgovine na veliko i malo, a planira se finansiranje mnogih drugih u narednim godinama, navodi se u zajedničkom saopštenju EIF-a i ProCredit Grupe.

Ovi sporazumi su potpisani uz inicijativu Evropske komisije InnovFin, podržane programom za istraživanje i inovacije Horizon 2020.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari