• 0

Ko će naslediti Kristin Lagard: Ovo je spisak potencijalnih direktora MMF-a

Francuskinja je juče zvanično podnela ostavku u MMF-a, ali će na toj poziciji da bude do 12. septembra

  • 0

Dojučerašnja šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard podnela je ostavku na tu funkciju, što znači da će ona verovatno da bude odabrana za predsednicu Evropske centralne banke (ECB).

U svojoj ostavci, Lagard je navela da je teškom mukom odlučila da prihvati nominaciju da nasledi Marija Dradija na čelu ECB.

Bivša francuska ministarka, čiji mandat u MMF-u je trebalo da istekne tek 2021, rekla je da će se zvanično povući 12. septembra, kada će najverovatnije ona da se nađe pred Evropskom komisijom i kada će "pasti" konačna odluka.

Dodala je da MMF sada ima zadatak da preuzme neophodne ekorake kako bi se odabrao njen nalsenik, a ovo se neki zvaničnici koji bi mogli da se nađu na toj poziciji po ocenama stručnjaka.

davos, kristin lagard, sebastijan kurc, mark rute, antonio gutereš

Foto: Tanjug/AP

Mark Karni

Karni (54) je 2013. godine napustio funkciju guvernera Centralne banke Kanade kako bi preuzeo vodeće poslove u Banci Engleske.

Kanadski ekonomista, koji u svom džepu ima još i irski i britanski pasoš, takođe je prethondih sedam godina bio na čelu Odbora za finansijsku stabilnost, međunarodnog tela koje prati i daje preporuke globalnom finansijskom sistemu.

Karni ima diplomu iz ekonomije sa Harvarda i Oksdorda a za "Goldman Saks" radio je 13 godina.

Oli Ren

Ren (57) takođe bi mogao da uđe u uži izbor. Trenutno je guverner Nacionalne banke Finske, a takođe sedi i u Savetu ECB.

Pre nego što je došao na funkciju guvernera, Ren je bio finski ministar ekonomije godinu i po dana, a takođe i evropski komesar.

Prvo je bio na poziciji komesara za proširenje od 2004. do 2010. Zatim je bio komesar za evropska i monetarna pitanja do 2014. godine.

Studirao je međunarodne odnose, novinarstvo i političke nauke.

Pjer Moskovisi

Fransuz (61) trenutno ima ulogu evropskog komesara za ekonomske i finansijske poslove, poreze i carine.

U francuskom kabinetu je bio dva puta, prvo kao ministar evropskih odnosa u vreme Žaka Širaka, a kasnije i kao ministar ekonomije i finansija pod Fransoa Olandom.

Moskovisi imao diplome iz ekonomije i filozofije, a bude li odabran, biće treći francuski državljanin za redom na čelu MMF-a.

Kristalina Georgieva

Foto: Wikimedia/Flickr/Friends of Europe

Kristalina Georgiejva

Bugarka (65) trenutno je izvršna direktorka Svetske banke od 2017. godine.

U toj instituciji bila je i u periodu od 1993. do 2010. godine, a počela je kao ekonomista iz oblasti životne sredine, da bi kasnije postala potpredsednik i korporativni sekretar u 2008. godini.

U međuvremenu je radila kao evropski komesar za međunarodne poslove, humanitarnu pomoć i krizne situacije, kao i potpredsednik Evropske komisije za budžet i ljudske resurse.

Georgijeva ima diplomu iz ekonomije i politike ekonimije, kao i iz sociologije sa Univerziteta za nacionalnu i svetsku ekonomiju u Sofoji koji je pohađala od 1977. do 1991. godine.

(Telegraf Biznis)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke