• 16

Poneli ste više od 10.000 € u Srbiju a niste prijavili? Evo da li će vam ikada novac biti vraćen

Ukoliko nabavite dokaz o poreklu novca, isti će vam biti uredno vraćen

  • 16

Carinici u toku sezone letnjih odmora svaki dan zaplene priličnu sumu novca. Reč je uglavnom o kršenju limita od 10.000 evra.

Putnici koji slučajno ili namerno čine prekršaj tako što ne prijavljuju da sa sobom nose više od 10.000 evra krše Zakon o deviznom poslovanju i Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma. Oni najčešće ne žele da govore o razlozima neprijavljivanja, ili kažu da su prećutali da nose novac zbog bezbednosti.

Tako, godišnje se u Srbiji otkrije i više od tri miliona evra, a ukoliko bude trajno oduzet, ovaj novac ide u budžet, rekli su za Telegaf Biznis u Upravi carina.

- Prema Zakonu o deviznom poslovanju neprijavljena sredstva pri izlasku iz Srbije, koja prelaze iznos od 10.000 evra, carinski organ privremeno zadržava i o tome sačinjava Zapisnik. Privremeno zadržana sredstva deponuju se na odgovarajući račun koji se vodi kod Narodne banke Srbije u roku od dva dana od dana od učinjenog prekršaja, a dalji postupak vodi se kod nadležnih organa u skladu sa propisima kojima je regulisano vođenje prekršajnog postupka - objašnjavaju za Telegraf Biznis u Upravi.

Carina, novčanice, evri

Foto: MUP

Dakle, devize se privremeno oduzimaju i predaju prekršajnom sudu, koji ih najčešće kažnjava novčanom kaznom i trajnim oduzimanjem novca, kad se direktno sliva u državni budžet.

Naravno, ukoliko putnik dokaže poreklo novca, oduzeta suma mu se vraća, međutim, u praksi, kako navode, retko se dešava da se dokaže poreklo novca.

Da biste izbegli ove neporijatnosti, za unos veće sume od 10.000 evra u Srbiju potrebna vam je potvrda da se novac podigli sa svog računa u inostranstvu, ili da ste novac zamenili kod strane banke, uzu potrvrdu te banke.

I najvažnije, ne plaća se nikakav porez sume iznad 10.000 evra, koje prijavite, već samo dobijete potvredu da ste taj ovac uneli u zemlju.

Postoje izuzeci:

- Sumu veću od 10.000 evra u gotovini mogu izneti samo nerezidenti i domaći državljani koji imaju radnu vizu ili dozvolu za boravak u inostranstvu duži od godinu dana, i to uz neophodne potvrde

- Rezidenti Srbije veći iznos od 10.000 evra u gotovini mogu izneti samo u slučaju iseljenja uz dostavljen dokaz o iseljenju

- Unos i iznos platnih kartica je slobodan

- Unos deviza u Srbiju je slobodan, ali ako je reč o sumi iznad 10.000 evra, dužnost je da to prijavite i za to dobijate potvrdu

- Putnici koji imaju svotu veću od 10.000 evra treba da se obrate cariniku i popune obrazac prijave, koji je dostupan svima

VIDEO: Zaplenjeno više od 30.000 neprijavljenih evra koje je suvozač u džipu krio u svom koferu

(Vesna Bjelić/v.bjelic@telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Onako

    Drugim recimo pljacka na granici

  • goran

    Živim u inostranstvu. I planiram da se vratim i kupim kuću u Srbiji. Imam 100.000 evra. Kako da ih unesem najlakše bez problema? Nije valjda da moram da nosimPapir iz banke. Pa iz menjačnice itd itd.

  • Boki

    Treba oduzimati jer tolike pare bez potvrde nose samo kriminalci koji novac uzimaju na ruke. Svako ko je poneo svoju ušteđevinu ima potvrdu da je novac negde podigao ili da ga je od nekoga primio.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke