Dolar je precenjen, ali šta je sa evrom?

Trgovinski rat između SAD i Kine mogao koštati globalnu ekonomiju oko 455 milijardi dolara

Međunarodni monetarni fond procenjuje da je, na bazi kratkoročnih ekonomskih fundamenata, američki dolar precenjen za šest do 12 odsto, dok je vrednost evra, japanskog jena i kineskog juana u skladu sa fundamentima.

MMF-ov Izveštaj o eksternom sektoru - godišnja procena svetskih valuta, suficita i deficita vodećih svetskih ekonomija u plaćanjima prema inostranstvu, otkriva da su viškovi na računu tekućih plaćanja i dalje koncentrisani u evrozoni i drugim razvijenim ekonomijama poput Singpura, dok je deficiti tekućih plaćanja ostao karakteristika za SAD, Britaniju i neke tržišne ekonomije u usponu.

Fond, koji je upozorio da bi trgovinski rat između SAD i Kine mogao koštati globalnu ekonomiju oko 455 milijardi dolara naredne godine, navodi da poslednje trgovinske akcije ugrožavaju globalne trgovinske tokove, narušavaju poverenje i sprečavaju investicije.

Novac, Evri, Placanje

Foto: Pixabay.com

Dodaje da do sada nije učinjeno ništa kako bi se preokrenuo tok spoljnih neravnoteža. Umesto uzajamnih tarifa, zemlje sa suficitom i deficitom bi trebalo da rade na oživljavanju napora za liberalizaciju i jačanje multilateralnog trgovinskog sistema zasnovanog na pravilima koji je bio na snazi u proteklih 75 godina, saopštio je MMF.

- Intenziviranje trgovinskih tenzija ili neuređeni Bregzit - sa daljim reperkusijama po globalni rast i averziju prema riziku, mogu da pogode druge ekonomije koje su u velikoj meri zavisne od inostrane tražnje i spoljnog finansiranja - ocenjuje se u izveštaju.

Zemlje sa deficitom, kao što su SAD i Britanija, trebalo bi da smanje potrošnju na način koji neće ugroziti rast, dok bi one sa velikim suficitom, kao što su Nemačka, Holandija i Južna Koreja, trebalo da povećaju ulaganja u javnu infrastrukturu i obeshrabre preteranu štednju.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Tagovi: Dolar, Evro, japanski jen, Kineski juan, Međunarodni monetarni fond, novac, Valuta, Vrednost

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (1)
Poređaj komentare:
  • O
    Olaf

    Pa to ameri rade od pre sedamdeset godina, a glupi svet ćuti i trpi.