• 0

Građani BiH u prvoj polovini godine kupovali onlajn za 1,2 miliona evra

Za ovu robu građani BiH izdvojili su 2,4 miliona KM (1,2 miliona evra), koliko iznosi vrednost ocarinjene robe

  • 0

Građani BiH ne zaostaju za ostatkom sveta kada je reč o onlajn šopingu, što potvrđuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH), koji pokazuju da su u prvih šest meseci ove godine u BiH primljene 2.193 pošiljke s robom kupljenom putem interneta.

Za ovu robu građani BiH izdvojili su 2,4 miliona KM (1,2 miliona evra), koliko iznosi vrednost ocarinjene robe.

Najveći broj pošiljaka ocarinjen je u Sarajevu, zatim Banjaluci i Mostaru.

U carinskim službama UIO BiH kažu da građani najčešće naručuju tekstilne proizvode, kao što su garderoba i obuća, ali neretko posežu i za kozmetičkim proizvodima.

odeca, moda, haljine, suknje, haljina, suknja

Foto: Pixabay.com

Ističu da je broj naručenih proizvoda ove godine u odnosu na isti period prošle godine gotovo identičan.

- Prema podacima o ocarinjenim pošiljkama u šest meseci 2019. godine i u istom periodu prošle godine, vidljivo je da je broj pošiljaka koje su naručene, kao i vrednost istih, gotovo identičan. Nije bilo ni rasta ni pada broja narudžbi putem interneta - rekli su u UIO BiH.

Napominju da se veliki broj upita građana odnosi i na narudžbine raznih suplemenata putem interneta i da se takva roba ne može kupovati onlajn.

- Takva vrsta robe se ne može naručivati putem interneta jer je u pitanju zdravlje ljudi. Takve proizvode u BiH mogu uvoziti samo lica registrovana za obavljanje pomenute delatnosti, gde uvoz suplemenata prolazi sve neophodne kontrole u smislu kvaliteta pomenute robe - objasnili su u UIO BiH.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>