• 0
 ≫ 

Srbija beleži ubrzan privredni rast, ali MMF-u to nije dovoljno, savetuje reforme

 ≫ 

Za brži rast je neophodna puna implementacija reformi

  • 0

Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će privredni rast u Srbiji do kraja godine biti ubrzan, a šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Sebastijan Sosa kaže da ta međunarodna finansijska institucija zadržava procenu o 3,5 odsto rasta Srbije u 2019. godini.

On je novinarima rekao da je za brži rast neophodna puna implementacija reformi i naglasio da se ključni koraci moraju preduzeti bez odlaganja.

Sosa kaže da je preduslov za brži privredni rast Srbije održanje makorekonomske stabilnosti, niska inflacija, solidne javne finansije, ali da to nije dovoljno već da bi Srbija imala brži rast potrebno je da se sprovedu strukturne reforme, među kojima su prioritet one koje poboljšavaju konkurentnost i povećavaju investicije.

To su, kaže, reforme, u borbi protiv sive ekonomije, reforme za kvalitet državne uprave i poboljšanje upravljanja javnim i državnim preduzećima.

- Vidimo dobre trendove, posebno na fiskalnom planu. Akcenat treba sada da se prebaci na bržu implementaciju reformi. Ključni prioriteti su jačanje nivoa ulaganja, javnog i privatnog - rekao je Sosa.

Novac, Evri, Placanje Foto: Pixabay.com

Iako se, navodi, smanjuje udeo državnog sektora, on predstavlja i dalje veliki procenat BDP i zaposlenosti.

- Poboljšanje pozicije ovog sektora moglo bi da podrži brži rast. Na primer, potrebne su investicije u energetici - kaže Sosa ali i navodi da Srbija kasni u reformama u oblasti vladavine prava i efikasnosti pravosuđa.

Kratkoročno, navodi Sosa, MMF očekuje se ubrzanje rasta u Srbiji u drugoj polovini godine, jer su, dodaje, neki faktori koji su doveli do usporavanja u prvom kvartalu bili privremeni, kao što je remont u energetskom sektoru.

- Očekujemo da će ti faktori u drugoj polovini godine nestati i očekujemo ubrzanje rasta uglavno na bazi domaće potrošnje - rekao je Sosa.

Srbija, kaže, beleži dobre makroekonomske rezultate, snažan rast, uz nisku inflaciju i fiskalnu disciplinu koja omogućava brz pad javnog duga, rast investicija, kao i povećanje zaposlenosti.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>