• 3
 ≫ 

Kinezi više ne žele da kupuju američke kompanije, pad investicija 60 odsto

 ≫ 

Ukupna vrednost transakcija iznosila je 2,8 milijardi dolara

  • 3
evri

Foto: Pixabay

Strane direktne investicije (SDI) između Kine i Sjedinjenih Država pale su za skoro 60 posto u 2018. godini u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci jedne istraživačke kompanije objavljeni u trenutku kada trgovinski rat između dve najveće ekonomije i dalje traje.

Kineske SDI u Sjedinjenim Državama pale su za 88 odsto na samo 5,4 milijarde dolara u 2018. godini u odnosu na vrhunac od 46,5 milijardi dolara iz 2016. godine, navodi se u ekonomskom istraživanju kompanije Rodijum Grup.

Prema preliminarnim podacima za period do aprila ove godine, ukupna vrednost transakcija iznosila je 2,8 milijardi dolara.

U međuvremenu, američke SDI u Kini opale su samo blago i to na 13 milijardi dolara u 2018. godini sa 14 milijardi dolara godinu ranije.

- Činjenica da su SDI tako oštro pale je zapravo odraz pogoršanja ekonomskih odnosa između SAD i Kine. SAD ne veruju Kinezima, a Kina ne veruje SAD", rekao je Esvar Prasad, bivši šef odeljenja Međunarodnog monetarnog fonda u Kini.

Prema nedavnom istraživanju američke Nacionalne asocijacije za nekretnine, kineski kupci su smanjili kupovinu nekretnina u Americi za 56 posto na 13,4 milijarde dolara u godini zaključno sa martom.

- Obim pada je prilično upečatljiv, što ukazuje na manje poverenje u posedovanje imovine u SAD - ocenio je Lorens Jun, glavni ekonomista iz te Asocijacije.

Ipak, Kina je od aprila 2018. do marta 2019. ostala najveći strani kupac američkih nekretnina.

Dve zemlje su u trgovinskom ratu od prošle godine, kada je Vašington uveo 25-procentne tarife na kineske tehnološke proizvode vredne 50 milijardi dolara, što je dovelo do sličnog odgovora Pekinga.

Od tada, dve strane su razmenile nekoliko uzajamnih rundi carina. U junu, Trampova administracija povećala je na 25 odsto tarife na 250 milijardi dolara vrednu kinesku robu, a Kina je uzvratila povećanjem carina do iste stope na 5.000 američkih proizvoda u vrednosti od 60 milijardi dolara.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari