• 5

Krah uspešne firme, Nemci zatvaraju fabriku u Zrenjaninu

Odluku o likvidaciji doneo je Upravni odbor u Nemačkoj, gde se nalazi sedište firme

 • 5

Međunarodna kompanija "Pakor” koja se bavi proizvodnjom plastične ambalaže za prehrambenu industriju i uspešno posluje 11 godina u Zrenjaninu, u novembru će staviti katanac na kapiju. Tako će ovaj grad izgubiti jaku fabriku, a blizu 90 ljudi ostaće bez posla.

U obrazloženju, koje je listu Zrenjanin dostavio menadžment ovdašnje fabrike, navodi se da je "Pakor” grupacija (u čijem se sastavu nalazi 21 firma u Evropi) razvija novu strategiju u cilju novog pozicioniranja.

- Objedinjavanjem postojećih kompetencija, planskim jačanjem prodaje, osvajanjem segmenata koji ostvaruju brzi rast i sveobuhvatnim programom optimizacije pod nazivom "step ap” (step up) želimo da postanemo lider u sektoru ambalaže - kaže Andreas Šite, generalni direktor Društva.

On navodi da "Pakor” grupacija planira da se do 2023. godine kompletno preorijentiše na reciklažne materijale.

Prema njegovim rečima, iz tog razloga do kraja 2019. i početkom naredne godine, zatvoriće se tri fabrike: u Zrenjaninu, Najkerku (Holadnija) i Sofiji (Bugarska), a druge sestrinske fabrike će preuzeti brigu o njihovim kupcima.

- Odluku nismo lako doneli. Kada podvučemo crtu, ipak moramo da postupamo dosledno, dok još imamo manevarskog prostora za proaktivno delovanje. Svesni smo odgovornosti za zaposlene i planiramo da sve mere budu socijalno pravedne - poručuje Šite u zvaničnom saopštenju.

O uspehu ove firme list „Zrenjanin” pisao je još pre dve godine, a da svake godine beleže rast proizvodnje potvrđuje i njihov menadžment. Kako kažu, zbog velikog poslovnog uspeha koji su godinama nizali i gradili, nije jasno zbog čega je doneta ovakva odluka.

Podsećamo da je u međuvremenu firma nosila ime „Koveris rigid Srbija” (Coveris rigid Serbia), a potom vraća ime „Pakor” (juna prošle godine) i menja vlasnika. Počeli su 2007. godine sa par mašina i nekoliko radnika, da bi do danas broj zaposlenih porastao do 90.

Najpre su proizvodili ambalažu za kompaniju „Dijamant”. Sada su među najvažnijim kupcima, osim „Dijamanta”, najveće mlekare u Srbiji i regionu, dok za neke postoje određene čaše koje samo zrenjaninski „Pakor” proizvodi.

(Telegraf Biznis/List Zrenjanin)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • kgb

  23. jul 2019 | 10:25

  Ne trebaju nam plasticne kese, podavicemo se u plastici.Neka prave bio-razgradive kese.

 • PPZ

  23. jul 2019 | 10:41

  Kako li će otpuštanjem radnika povećati proizvodnju i postati lider u sektoru plastične ambalaže? Pa naravno, još više će da opterete radnike koji ostaju i to verovatno za istu platu.

 • Igac

  23. jul 2019 | 14:20

  Toliko je uspešna da su je zatvorili.

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>