• 1
 ≫ 

Samsung žrtva trgovinskog rata, profit pao skoro 60 odsto

 ≫ 

Rezultati su posledica šire krize u toj industriji

  • 1

Operativna dobit južnokorejske elektronske kompanije Samsung smanjena je za 56 odsto u drugom kvartalu u odnosu na isti period prošle godine, kao posledica lošijih performansi u ključnom poslovanju sa čipovima.

Takvi rezultati posledica su i šire krize u toj industriji, prouzrokovane prvenstveno američko-kineskim trgovinskim ratom, ocenjuje agencija Rojters.

Operativni profit Samsunga je u tri meseca zaključno sa junom iznosio 6.600 milijardi korejskih vona (5,6 milijardi dolara), što je za 56 odsto manje u odnosu na dobit od 14.870 milijardi vona iz istog perioda prošle godine.

Iz kompanije je saopšteno da je nastavljeno usporavanje i pad cena na tržištu memorijskih čipova "uprkos ograničenom oporavku tražnje".

- Kompanija je suočena sa izazovima koji proističu ne samo iz neizvesnosti u određenim poslovnim segmentima, već i iz promena u globalnom makroekonomskom okruženju - navodi se u saopštenju.

Samsung se suočava i sa potencijalnim poremećajima u poslu sa čipovima zbog trgovinskog spora između Seula i Tokija. Naime, Japan je nedavno uveo izvozna ograničenja na pojedine industrijske materijale koji su Seulu neophodni za proizvodnju poluprovodnika i ekrana.

Iz Samsungu su, takođe, najavili da će se fokusirati na lansiranje novih proizvoda u trećem kvartalu, među kojima je i njivov prvi sklopivi smartfon.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    2. avgust 2019 | 02:40

    Pa neka smanje cenu ne normalno skupih telefona i eto profita... Opicili cene do neba i cude se opao profit 60%........

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>