• 2

Unosan posao s polovnim mašinama, a krenulo je sve jer nije mogao da nađe bager

Treba vam bager ili dizalica? Štamparska mašina ili možda industrijski robot? Dobar bi bio i polovan?

  • 2

Ako je tako, sigurno ćete da dospete na nemačku platformu koja je na putu da postane vodeća u svetu.

Torsten Mušler je preduzetnik za kojeg se može reći da je imao osećaj za dobar posao i to u pravom trenutku. Kad je 1999. kao student za džeparac radio za jednu firmu koja proizvodi mašine, zadatak mu je između ostalog bio i da na internetu gleda kakvih sve polovnih mašina ima na tržištu. U toj potrazi brzo bi izgubio živce, jer je zadatak u to vreme bio "užasno komplikovan“.

Uveren da se s "mogućnostima koje nudi internet na tržištu može delovati bitno efikasnije“, osnovao je svoju internet-platformu maschinensucher.de. U početku je sve radio sam, ali otkako se taj portal pročuo i među onima koji prodaju i onima koji traže polovne mašine, Mušlerova platforma našla se na najboljem putu da postane vodeća na tom području u čitavom svetu. Prošle godine na njoj su se nudile mašine svih mogućih vrsta i namene u vrednosti od preko deset milijardi evra.

Bilo loše ili dobro, traže se polovni

Četrdesetšestogodišnji preduzetnik iz Rurske oblasti sebe doživljava kao posrednika koji na svojoj platformi povezuje one koji žele da prodaju i one koji žele da kupe polovnu mašinu. I to radi s uspehom: na platformi se trenutno nudi više od 150.000 mašina, od one jednostavne za obradu drva po ceni od dvestotinak evra, preko ogromnih glodalica za desetak hiljada, pa do kompletnog pogona za proizvodnju betona.

Mušler je u stvari studirao komunikologiju, filozofiju i psihologiju, ali je, kaže, brzo shvatio da je trenutak povoljan i uočio mogućnosti koje nudi internet. Sve do 2008. u firmi je radio samo on sam, jer nijedan investitor nije hteo da uloži niti cent u njegov projekat. Danas njegov portal ima gotovo dva miliona posetilaca mesečno, a i on je uspeo da završi fakultet, jer, kako kaže, "jer kad nešto započnete, onda bi to trebalo i da završite“.

Trenutno još uvek polovina korisnika dolazi iz nemačkog govornog područja, iz Nemačke, Austrije ili Švajcarske. Ali sve je više onih sa istoka Evrope, iz zemalja kao što su Poljska, Češka, Slovačka ili Rusija. Uporno raste i broj korisnika iz Francuske, Italije ili Španije.

- Polovne mašine se uvek dobro prodaju - sumira Mušler svoje iskustvo. Jer ako privredi ide slabo, onda se traže polovne, jeftinije mašine. A ako privredi ide dobro, onda proizvođači ne stižu da naprave dovoljno novih mašina pa se traže i polovne.

(Telegraf Biznis/DW)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccc

    3. avgust 2019 | 14:07

    Naravno.piše se o polovnim bagerima.Niko ne pominje fabriku 14 oktobar iz Kruševca koja je izvozila mašine davnih sedamdesetih i entuzijaste inženjere iz tog perioda. Niko se naravno pored zadruge ne seća vrhunskih inzenjera iz Kruševca Nikolica,Gajića,Djorovića ...i mnogih drugih koji su Saradjivali sa inostranim partberima.Tada su stranci kupivali od nas a sada mi kupujemo polovnjakemsramota fime se hvalimo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>