• 2
 ≫ 

Posle svakog leta avionom za vama ostane 1.5 kg smeća: Viljuške od skroba bi to uskoro mogle da reše

 ≫ 

Kako se broj letova povećava, tako se i otpad gomila

  • 2
Avion, smeće, otpad, đubre Foto: Shutterstock

Svaki avion kojim letimo ili ga sa zavišću posmatramo sa zemlje proizvodi neverovatnu količinu đubreta. Od ostataka ambalaže hrane koja je poslužena u avionu do onog koje se nakuplja u toaletima u letelici, procene su da svaki putnik za sobom ostavi oko 1.43 kilograma smeća po letu za sobom.

Kako se broj letova povećava, tako se i otpad gomila.

Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA) procenila je da je samo 2018. godine oko 6.1 miliona tona smeća proizvedeno u avionima. Prethodne, 2017. godina, taj broj se kretao oko 5.7 miliona tona. Statistke kažu da 23 odsto tog smeća potiče od ambalaža hrane i pića.

Ketering u avionima je širom sveta predstavljao posao vredan ukupno 15 milijardi dolara samo u 2017. godini. Zbog toga je pitanje na koji način najbolje odlagati ovo smeće postalo važan logistički izazov. Organski otpad je problem čitave planete, a prema IATA oko 1.3 milijarde tona hrane ode u smeće svake godine. To je oko trećine ukupne hrane na svetu.

Avion, sletanje Posle svakog leta ostaje velika količina smeća Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Novine, papirne i plastične čaše i pribor za jelo osnovni su elementi smeća iz aviona. Putnici za sobom ostavljaju i ćebad i jastuke, slušalice za telefon, kozmetiku i mini pribor za ličnu higijenu. U mnogim zemljama, kao u Srbiji, zakoni o sortiranja otpada nisu izričiti i neretko ovaj otpad sav završi u spalionicama, što uništava kvalitet vazduha.

Zbog svega ovoga aviokompanije traže same način da se izbore sa problemom. Australijski "Kantas" pustio je prve "letove bez smeća" (zero-waste), što će reći da je sav pribor za jelo moguće reciklirati ili razložiti. Planiraju da se jelo služi u posudama od šećerne trske, dok će pribor biti od skroba žitarica.

Danska kompanija KLM je objavila u junu da želi da zameni plastični pribor za jelo sa onim od biorazgradivih materijala.

bejrut, liban, smeće, oluja Smeće je globalni problem Foto: Tanjug/AP

Er Frans je takođe odlučan da zabrani upotrebu 210 miliona plastičnih delova do kraja 2019. godine, koji se i dalje koriste na letovima. Danas, 5. juna, na Svetski dan životne sredine, francuska aviokompanija testirala je alternative plastičnim delovima na letu Pariz - Detroit.

Oni takođe žele da zamene 100 miliona plastičnih čaša sa onima od papira do kraja ove godine, da umesto plastičnih viljušaka i noževa koriste one od biomase, dok će plastične kašike ustupiti mesto drvenim.

VIDEO: Baba baca smeće na travu pored pruge

(Telegraf.rs/Bussiness Insider)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • G95

    6. avgust 2019 | 23:23

    Zar i za onim putnicina koji nista ne konzumiraju tokom leta?

  • vasa paris

    6. avgust 2019 | 23:07

    Ma samo prazne price ali niko nista ne preduzima

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>