• 4
 ≫ 

Kraj nelegalne internet trgovine u Srbiji: Novi zakon inspektorima olakšava hvatanje onlajn švercera

 ≫ 

Zakon o poštanskim uslugama propisuje obaveznu identifikaciju lica koje šalje paket, kao i onog koji ga prima

 • 4

Tržišni inspektori uklonili su u proteklom periodu 200 oglasa za prodaju, odnosno promet duvana preko interneta.

U Tržišnoj inspekciji za Tanjug kažu da će u narednom periodu fokus biti suzbijanje nelegalne trgovine putem interneta i da će im u velikoj meri taj posao olakšati usvajanje Zakona o poštanskim uslugama, budući da je veliki problem to što je teško utvrditi identitet osobe koja prometuje takvu robu jer najčešće ostavljaju lažne podatke.

Taj zakon, inače, propisuje obaveznu identifikaciju lica koje šalje paket, kao i onog koji ga prima.

Načelnik u Sektoru tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Mirjana Damjanović kaže da je Vlada Srbije pokrenula Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije naročito preko interneta, te da tržišna inspekcija ima aktivnu ulogu u tome.

- Pregledamo sajtove, kontrolišemo šta se oglašava i obaveštavamo druge nadležne organe u slučaju da uočimo oglašavanje robe koja nije u nadležnosti sektora tržisne inspekcije, poput lekova za koje recimo, obaveštavamo Ministarstvo zdravlja - kazala je Damjanović za Tanjug.

Ona navodi da se trgovina uglavnom "preselila" na internet i da se i tržišni inspektori moraju tome prilagoditi i u saradnji sa drugim organima sprečiti, odnosno kažnjavati takve slučajeve.

Kaže da postoje utvrđene procedure za to, ali da je problem što ta lica ostavljaju uglavnom lažne podatke pa je teško utvrditi ko stoji iza toga.

Damjanović kaže da se nadaju što skorijim izmenama zakona o poštanskim uslugama koje će omogućiti lakšu identifikaciju lica koja se bave prometom različitih proizvoda i koja neće moći ubuduće da se predstavljaju lažnim imenima.

- Oduzeli smo više stotina hiljada paklica, tona duvana od lica koje smo zatekli ili imali saznanja da to rade. Kada imamo podatke da se to najčešće nalazi u kućama, pribavljamo nalog suda da možemo da uđemo u taj objekat - kaže sagovornica Tanjuga.

Inače, od prvog dana avgusta i tržišni inspektori zahvaljujući stupanju na snagu Zakona o trgovini imaju novitete u radu, pa tako više neće morati da pokažu legitimaciju kada ulaze u neki objekat.

Tržišni inspektori sada imaju mogućnost da kao tajni kupci obilaze radnje i beleže uočene nepravilnosti - od toga da li je radnja pravno registrovana do neizdavanja fiskalnih računa, pogrešne gramaže i svega onoga što se građanima može dogoditi prilikom kupovine.

- Sada imamo ovlašćenja da postupamo kao prikriveni kupci, da se ne predstavimo, ne najavimo, već pojavimo kao potrošač i vidimo kako se poštuje zakon - objašnjava Damjanović.

Noviteti u radu su i mogućnost da inspektori izdaju prekršajne naloge, a u cilju bržeg i efikasnijeg okončanja postupka.

Najčešći uočeni problemi tokon nadzora su vođenje evidencije, neposedovanje isprava o nabavci robe, ili to da nisu registrovani.

Kako kaže Damjanović, nedovoljno je inspektora i u tržišnoj inspekciji se nadaju da će do kraja godine, ali i sledeće imati mogućnost da se zaposli veći broj nijih.

- Dosta je privrednih subjekata i mnogo su složenije kontrole zbog toga, pa samim tim i inspekcijski nadzori i pribavljanje dokaza duže traju - rekla je ona.

Ističe da cilj nije samo suzbijanje nelegalne trgovine, već sprečavanje nelojane konkurencije.

- Nije cilj samo puko kažnjavanje, nego da promovišemo i favorizujemo one koji poštuju zakon - ističe Damjanović.

VIDEO: Mi smo išli po benzin u Rumuniju, a pogledajte šta rade ovi likovi

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Albert

  7. avgust 2019 | 23:54

  U drzavi gde ljudi zive od 200,300 evra plate vi demonstrate silu. Kako bi bilo prvo drzava da na pravi ambijent da je prosek plate 2000e pa onda inspekcije I sila.

 • Deki

  7. avgust 2019 | 14:12

  Oni su i do sada ulazili kao kupci,bez legitimacije i predstavljanja,znaci da su i oni radili mimo zakona do sada,ko ce to da kazni? Nisam ni znao da to ne smeju da rade!

 • MIle

  8. avgust 2019 | 08:24

  Podrzavam , mora da stane enormno bogacenje noih koji ne placaju porez. Mi koji radimo legalno vise nemozemo da izdrzimo jer nas ubi siva ekonomija. Oni se nama smeju u lice i kazu da smo budale smo placamo . Drzava mora da stane svim vidovima sverca i nelegane trgovine. NAdam se da ce poceti da ciste i ulice kao i sve osale institucije koje se bave nelegalnom trgovinom. Zasto u Knez Mihajlovoj i dalje ima onih koji nelegalno prodaju ? Zasto po raznim gradskim institucijama u cetnu grada ima nelegalne trgovine . Recimo Dom omladine svako malo organizuje berze razne robe , ploce, sirevi , vina gde se vrsi nelegalna trgovina ?

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>