• 42

Srbija ima manjak radne snage u skoro svim sektorima: Ovo je spisak radnika koji nam najviše fale

U Srbiji ne postoji privredni sektor bez deficita kadrova

  • 42

Srbija se suočava sa deficitom radne snage u svim sektorima, pa ovdašnjim poslodavcima nedostaju kadrovi od vozača, preko personalnih sportskih trenera do inženjera, rekla je predstavnica Unije poslodavaca Srbije Ljiljana Pavlović.

Ona za Fonet upozorava da istraživanja i razgovori sa poslodavcima u protekle tri godine ukazuju na to da u Srbiji ne postoji privredni sektor bez deficita kadrova. Prema njenim rečima, ne radi se samo o deficitu na tržištu rada, već o nedostatku stručnog kadra.

- Izlaze nam generacije koje tokom formalnog obrazovanja nisu stekle sva potrebna znanja koja su neophodna za obavljanje nekih poslova u privredi - navodi Pavlović i dodaje da više nije reč samo o zanatima za čije školovanje ne postoji interesovanje mladih, već i o inženjerskim pozicijama.

Ona dalje navodi čitav spisak zanimanja i radnih mesta koja poslodavci teško popunjavaju.

- U saobraćaju nam nedostaju vozači, oni su otišli trbuhom za kruhom u inostranstvo gde im je ponuđena mnogo veća zarada nego što naši poslodavci mogu da ponude u Srbiji. U građevinskoj industriji nam nedostaju inženjeri, u informacionoj tehnologiji nam nedostaju programeri i dizajneri - navodi Pavlović.

Deficit nije poštedeo ni sektor sporta i rekreacije.

Personalni trener

Srbiji nedostaju i personalni treneri, Foto-ilustracija: Shutterstock

- Razgovaramo sa poslodavcima koji su u potrazi za personalnim trenerima. Nama su svi personalni treneri u Dubaiju, tamo zarađuju mnogo veći novac nego što mogu da zarade ovde - objašnjava Pavlović.

Ona, ipak, ističe da ovakvu vrstu radne migracije nije moguće sprečiti i zabraniti, pa je mlade ljude, željne iskustva i znanja, potrebno pustiti da ih steknu, ali im nakon toga treba omogućiti uslove da se vrate, nađu adekvatan posao i grade srpsku, a ne neku tuđu ekonomiju.

- To nije pitanje jedne institucije i ministarstva, nego svih institucija i svih politika koje kreiramo u Srbiji - poručila je Pavlović.

VIDEO: Za zaposlenje u Nemačkoj vam ne treba diploma fakulteta, samo kurs jezika

(Telegraf.rs/Fonet)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefan

    Polako, vec se cekaju po mesec i duze majstori za stolariju i vodovodžije. Ostalo je malo i električara, svi odoše preko. Neka tako i treba, dok se ne dignu plate. Kao inženjer energetike sam radio za 35000, pa niko nije lud više. Sakupio sam iskustva sad cekam vizu i cao. Da ne pričam sto sam radio sve i svašta tokom studija. Što se mene tiče, dosta sam rmbačio za male pare.

  • Dragan

    Rešenje je jednostavno. Radna snaga je kao roba kad nedostaje radne snage cena rada skače to je osnovni princip ekonomije. Rešenje je u dizanju plata. To znaju poslodavci, zna vlast, znaju i radnici, a ako se poslodavci i vlast budu pravili kao da to neznaju za par godina neće imati ko da nosi poštu.

  • Cile

    Moj sin se vratio. Master ekonomije sa EU diplomom, visokim prosekom, 23 godine. Govori 5 jezika. Ponudili su mu platu od 30.000 dinara. SRAMOTA! Samo cekam da mi kaze da je dobio posao u struci negde u belom svetu i da odlazi....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke