• 16
 ≫ 

Čovek koji je u stanju da uništi čitave države danas slavi rođendan - za ovo je Soros bio u pravu

 ≫ 

Filantrop, špekulant, manipulator - ko je Soros?

  • 16

Američki investitor, trgovac i finansijer Džordž Soros, danas puni 89 godina.

Tokom tih godina uspeo je stekne kontroverzni ugled kao ličnost koja može da uništi ekonomiju čitavih država, ali je istovremeno donirao većinu svog bogatstva u dobrotvorne svrhe. Neko smatra Sorosa velikim prediktorom, neko - odvratnim biznismenom, ali jedno je sigurno - on je osoba sa kojom treba kalkulisati.

Osim što je prava legenda Volstrita, on je poznat i po svojim ekonomskim predviđanjima.

Na primer, Soros je tačno predvidio haos u Rusiji 1998. godine. Nekoliko dana pre kolapsa ruske ekonomije, Fajnenšel Tajms objavio je pismo u kojem je pisalo:

- Previranja na ruskim finansijskim tržištima su dostigla kritičnu fazu. Bankari i brokeri koji su pozajmili sredstva za hartije od vrednosti nisu u mogućnosti da daju garancijske depozite, a prisilno puštanje hartija od vrednosti pokrilo je i tržište akcija i tržište obveznica - Tačno, sama nota nije bila posvećena Rusiji, već novonastalim tržištima. Ali u Rusiji svi su razumeli poruku.

Američki finansijer je tvrdio da se katastrofa može sprečiti samo trenutnim i odlučnim akcijama. Dakle, predložio je da G7 izdvoji dodatnih 15 milijardi dolara za Moskvu kako bi bilo moguće dozvoliti da se rublja devalvira za 15-20% i da se uvede upravljanje deviznim kursom. Kremlj je odlučio da ne posluša preporuke Sorosa. Zamenik prededavajućeg Banke Rusije Denis Kiselev rekao je da to neće rešiti postojeće probleme, a uz to je održavanje kursa ruske valute deo sporazuma Moskve sa MMF-om. Već u ponedeljak, 17. avgusta 1998, bankarski sistem Rusije počeo je da se raspada, vukući sa sobom i celu zemlju.

Soros je u svojim beleškama tada napisao da je "u Rusiji počeo pravi pakao".

Otprilike u isto vreme, Soros je takođe predvidio krizu u Aziji - međutim, u ovom slučaju on sam nije bio spoljni posmatrač, već učesnik u procesu, koji je dobro zarađivao na svojim prognozama. Sredinom devedesetih, ekonomije Tajlanda, Filipina, Malezije, Južne Koreje i Indonezije aktivno su privlačile strane kredite i razvijale se tako brzo da su pregrevale tržište. Špekulanti i investitori napali su azijske valute, posebno Soros prodao je tajlandski baht za više od milijardu dolara.

Valuta je propala, a nakon nje - ekonomija drugih zemalja Istočne Azije. Premijer Malezije Mohamad Mahatir rekao je da američkog investitora smatra začetnikom krize.

Još ranije, 1992. godine, Soros je stekao titulu "čoveka koji je kriv za bankrot Bank of England". Britanska finansijska vlast je podržala kurs i tada je mogla da računa na poverenje tržišta. Soros i njegov fond Kuantum Fund plasirali su na kratku prodaju britanske funte, nadajući se da će zaraditi na što kraćoj deprecijaciji valute. Soros je u ovaj projekat uložio 10 milijardi dolara, a drugi veliki investitori su to sledili. Kao rezultat toga, situacija na tržištu postala je preteća i Banka Engleske je morala da reaguje zbog funte.

Soros je samo zahvaljujući tome postao poznat kao finansijer koji je zaradio milijardu dolara.

U proleće 2018. godine Soros je počeo da govori o neizbežnosti nove globalne krize. Prema njegovim rečima, svetska ekonomija neće tolerisati jačanje dolara i beg kapitala sa tržišta u nastajanju. Kao još jedan razlog zla Soros je spomenuo i politiku američkog predsednika Donalda Trampa.

- Sve što može da pođe po zlu, poći će - rekao je.

Prema Sorosu, EU se nalazi u „egzistencijalnoj opasnosti“: - Evro ima mnogo nerešenih problema i njima (evropskim političarima) se ne može dozvoliti da unište Evropsku uniju - Prema njegovim rečima, dodatno brinu i poremećaji nuklearnog sporazuma sa Iranom i uništavanje "prekookeanske unije EU i SAD".

Šta mislite, šta bi bio prigodan poklon za nekog poput Džordža Sorosa? Pišite nam u komentarima.

VIDEO: Ilon Mask, biznismen i genije koji planira da pravi grad na Marsu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zadnje vreme

    12. avgust 2019 | 11:11

    Za njega bi bio najprikladniji poklon - ulaznica za pakao

  • Срб

    12. avgust 2019 | 12:04

    Најприкладнији поклон био би дати га канибалима ако би и они могли сварити ту стрвину

  • Odin

    12. avgust 2019 | 10:58

    Koliko se humanih ljudi preselilo u večnost pre ovog zla od čoveka.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>