• 2

Električna vozila se kotrljaju nizbrdo, prvi pad prodaje za dve godine

Prodaja NEV vozila pala je na 80.000 jedinica prošlog meseca

  • 2
6. Tesla Model X Foto: Tesla Motors

Prodaja novih e- vozila (NEV) u Kini, uključujući električne, hibridne i plug-in hibridne tehnologije, opala je za 4,7 odsto u julu u odnosu na godinu dana ranije, što je prvi pad u više od dve godine, pokazali su podaci najvećeg automobilskog udruženja u toj zemlji.

Prodaja NEV vozila pala je na 80.000 jedinica prošlog meseca, u odnosu na rast od 80 procenata u junu.

Ukupna prodaja svih vrsta automobila na tom najvećem svetskom tržištu vozila opala je za 4,3 odsto u julu, što je trinaesti uzastopni mesec pada prodaje, objavila je Kineska asocijacija proizvođača automobila (CAAM).

Najbrži SUV-ovi Foto: Tesla motors, Porche Cars North America, Audi of America

To je usledilo posle pada prodaje od 9,6 odsto u junu i od 16,4 odsto u maju, kao i nakon godišnjeg pada prodaje u 2018. godini, prvog od 90-ih godina prošlog veka, koji se dogodio u uslovima usporavanja ekonomskog rasta i trgovinskog rata Pekinga sa Sjedinjenim Državama.

- Glavni razlog pada prodaje novih energetskih vozila u julu je zaokret u primeni nekih mera - rekao je Čen Šihua, pomoćnik generalnog sekretara CAAM-a, podsetivši na prošlomesečni potez Kine da smanji subvencije za NEV vozila.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ma

    12. avgust 2019 | 14:43

    Pa odvalili sa nenormalnim cijenama. Treba da dadnes i nogu i ruku da ih kupis. Ma bjeziii

  • Elektro-vozač

    17. avgust 2019 | 14:43

    Cena samih električnih kola još uvek dosta zavisi od cene baterija, međutim više ne samo da nisu skuplja od zastarelih već su ukupni troškovi, kola + energija (struja ili gorivo) i održavanje značajno manji. Svako ko priča drugačije ili ne vozi (pa su svaka kola skupa onda jer se ne koriste) ili nije ni imao volje da se uputi ili aktivno laže.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>