• 11

Unija diskografa Srbije (UDS): Maja Pavlović štrajkom glađu pokušava da izbegne zakonske obaveze

Dugovanja Kanala 9 prema organizacijama za zaštitu autorskog i srodnih prava datiraju još od 2014. i 2015, te su sada došle na naplatu pravnosnažne i izvršne presude, a Maja Pavlović štrajkom glađu pokušava da izbegne zakon i plaćanje naknade za iskorišćavanje nečije intelektualne svojine

 • 11
Maja Pavlovic

Foto: Facebook

Unija diskografa Srbije (UDS), renomirano udruženje muzičkih diskografa u Srbiji koji zastupaju kataloge domaćih i stranih muzičkih izdanja, oglasila se u vezi sa novim nagoveštajem Maje Pavlović, vlasnice Kanala 9 iz Novog Sada, da će ponovo štrajkovati glađu. U saopštenju koje objavljujemo u celosti, UDS navodi da je u pitanju samo još jedan pokušaj da se zloupotrebom političke manipulacije izbegnu zakonske obaveze koje Maja Pavlović i Kanal 9 imaju prema državi:

"Svi emiteri koji koriste autorska dela, fonograme i na njima zabeležene interpretacije, po Zakonu o autorskom i srodnim pravima i međunarodnim ugovorima koje je Republika Srbija ratifikovala, dužni su da za to plate naknadu organizacijama koje se bave kolektivnim ostvarivanjem prava autora, proizvođača fonograma i interpretatora-Sokoj, PI i OFPS. Ova naknada utvrđena je na način i u proceduri propisanoj Zakonom o autorskom i srodnim pravima i najniža je u odnosu na naknade u zemljama regiona. Nije u pitanju nikakav namet ili taksa, već naknada za iskorišćavanje tuđe intelektualne svojine, u slučaju da emiteri koriste repertoar organizacija Sokoj, PI i OFPS, koje štite interese svojih članova i nosilaca prava i za njih prikupljaju naknadu određenu tarifama.

Unija diskografa Srbije, UDS

Printskrin: www.uds.rs

Prilikom obraćanja u pojedinim medijima, Maja Pavlović stalno ističe kako se žalila Ustavnom sudu na tarife organizacija, ali da joj Ustavni sud nije dao odgovor, što je potpuno neistinito. Naime, Kanal 9 iz Novog Sada je pred Ustavnim sudom pokrenuo inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Sporazuma o jedinstvenoj tarifi naknada za emitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija. Međutim, Ustavni sud je Zaključkom broj IUo 283/15 od dana 02.12.2016. godine odbacio ovu inicijativu. Ustavni sud je i drugi put Zaključkom broj IU 296/16 od dana 20.12.2017. godine odbacio ponovo podnetu inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Sporazuma o jedinstvenoj tarifi naknada za emitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija. Koliko god puta se Maja Pavlović obraćala Ustavnom sudu, neće dobiti odgovor jer na osnovu Stava Ustavnog suda od 5.2.2009. godine odluke Ustavnog suda su konačne, izvršne i opšteobavezujuće, te ne postoji pravni osnov za podnošenje ustavne žalbe protiv odluke, rešenja, odnosno zaklјučka Ustavnog suda.

UDS smatra da je u toku prethodnog štrajka glađu Maje Pavlović bilo i političkih zloupotreba od strane pojedinih medija, ali i same Maje Pavlović. Iz tih razloga UDS postavlja pitanje pojedinim medijskim udruženjima novinara da li su sagledali sve relevantne činjenice u vezi sa statusom Kanala 9, koji godinama nije ispunjavao svoje zakonske obaveze prema organizacijama koje kolektivno ostvaruju autorsko i srodna prava. Da li ovakvo postupanje Maje Pavlović znači da u narednom periodu naše udruženje i druga srodna udruženja koja ostvaruju prava autora, proizvođača fonograma, interpretatora i drugih nosilaca prava, a koja broje više hiljada članova, treba da pozovu svoje članove na štrajk glađu jer korisnik njihove intelektualne svojine ne želi da ispuni svoje zakonom propisane obaveze? Da li su medijska udruženja novinara tokom prethodnog štrajka glađu podsticala Maju Pavlović na štrajk glađu na taj način što su snosila troškove Maje Pavlović na ime smeštaja u jednom hotelu u blizini sedišta Regulatornog tela za elektronske medije-REM u Beogradu?

Muzička piraterija, CD disk

Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

Da li će ista ta medijska udruženja novinara ponovo to učiniti tokom najavljenog štrajka glađu? Da li su se medijska udruženja novinara bavila time što pojedini emiteri neretko izbegavaju plaćanje naknade u procentu od prihoda po tarifi, tako što prihode od marketinga ostvaruju preko drugih povezanih firmi koje nemaju dozvolu REM-a i na takav način vrše zloupotrebe prema kolektivnim organizacijama prikazujući manje prihode i plaćajući samo minimalnu naknadu? Iz ovih razloga pozivamo određene medije i određena medijska udruženja novinara da ne podstiču kršenje zakona, da ne zloupotrebljavaju štrajk glađu Maje Pavlović i da na taj način ne politizuju ovu situaciju, jer su organizacije za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava nezavisna, neprofitna, apolitična i samostalna udruženja nosilaca prava, osnovana voljom svojih članova kako bi za njih prikupljala naknadu za iskorišćavanje predmeta zaštite, na osnovu pozitivnih propisa Republike Srbije i ratifikovanih međunarodnih ugovora.

Organizacije za kolektivno ostvarivanje prava nastoje da izađu u susret svim emiterima koji se nalaze u teškoj finansijskoj situaciji. Ipak, Kanal 9 je premašio sve rokove. Dugovanja Kanala 9 prema organizacijama za zaštitu autorskog i srodnih prava datiraju još od 2014. i 2015. godine, te su sada došle na naplatu pravnosnažne i izvršne presude kojim je potvrđeno da Kanal 9 ima zakonsku obavezu da plati naknadu utvrđenu tarifom. Maja Pavlović štrajkom glađu pokušava da izbegne svoje zakonske obaveze plaćanja naknade za iskorišćavanje nečije intelektualne svojine.

Maja Pavlovic

Foto: Facebook

Ujedno pozivamo medijska udruženja novinara, kao i REM i RATEL, da istraže koji kablovski emiteri emituju program u Republici Srbije putem kabla, bez dozvole REM-a, odnosno sa dozvolom neke druge zemlje, a proizvode tv program u Republici Srbiji, imaju zaposlene novinare u Republici Srbiji, šalju signal kablovskim operaterima iz Republike Srbije i u Republici Srbiji naplaćuju usluge marketinga. Na ovaj način, pojedini kablovski emiteri postupaju nezakonito, krše propise Republike Srbije i izbegavaju regulisanje svojih obaveza prema organizacijama za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava u Republici Srbiji, čime je oštećeno više hiljada autora, proizvođača fonograma i interpretatora. Takođe je oštećena i Republika Srbija za neplaćeni porez-PDV, zato što organizacije za kolektivno ostvarivanje prava nisu u situaciji da naplate naknadu od takvih kablovskih emitera zbog nemogućnosti da im izdaju račune sa obračunatim PDV-om na ime naknade za iskorišćavanje predmeta zaštite, jer ti kablovski emiteri nemaju izdate dozvole za emitovanje svog tv programa od strane Regulatornog tela za elektronske medije-REM, navodi se u saopštenju Unije diskografa Srbije (UDS).

PR/Telegraf.rs/UDS

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Qrta

  13. avgust 2019 | 14:26

  To su ti koji bi da zarađuju a da ne plaćaju porez državi. Kad im se traže dugovanja onda potegnu priču o šikaniranju i prete štrajkom glađu. Ako je tačno da nije platila porez ja bih je pustio da štrajkuje dok ne crkne. Probaj u Americi da ne platiš porez.

 • Ljuba

  13. avgust 2019 | 15:05

  @orta To nije porez nego naknada (kompozitorima, proizvodjacima fonograma, najmanje izvodjacima, i ne znam jos kome sve...). Dakle, naknada onima koji su deo tog materijala. Da je porez, tu ne bi bilo mesta ni za kakve komentare ali, nije! Ta naknada (bi trebala da) sluzi za naknadu autorskih i srodnih prava ucesnika u lancu produkcije materijala, znaci, poznatih subjekata. Shodno tome, svako bi trebao da ima ivid u listu subjekata cija se prava stite i da sam odluci... HOCE LI ILI NE DA EMITUJE BAS TAJ MATERIJAL koji je predmet zastite!!! Pokusajte da od bilo koje organizacije zatrazite odgovor koga stite pa onda sumirajte listu besmislica koje ce Vam prosuti kao odgovor, ako Vas uopste udostoje bilo kakvog odgovora. Dakle, ne mesajte POREZ i NAKNADU, to nikako nije isto, na stranu to sto se i ta NAKNADA za zastitu autorskih i srodnih prava najmanje koristi za tu svrhu ili, bolje receno, uveliko nenamenski. Ko je zainteresovan, lako ce iscackati sta ga interesuje ali slabo da od toga ima neke fajde, dapace, takve "Agencije" se cak i gomilaju! Ocekujte uskoro i Agenciju za zastitu prava agencija koja se bave zastitom prava, Agenciju za zastitu prava ... Setice de vec oni necega!

 • Zoran

  13. avgust 2019 | 16:10

  Sada svako kome se nesto ne svidi strajkuje i uvek ima neka organizacija koja stane iza njega. Posto imam dosta godina sada cu i ja da strajkujem zbog toga. Ova drzava i narod su ludilo. Kome udovoljiti.

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>