• 10

Pet država na svetu je na ivici ponora, šta je razlog?

Pet velikih ekonomija je u riziku od recesije i neće trebati mnogo da ih kriza gurne preko ivice.

  • 10

Britanska ekonomija se smanjila u drugom kvartalu, a rast u Italiji je pao. Podaci objavljeni u sredu pokazuju da je nemačka ekonomija, četvrta po veličini na svetu, smanjena tokom poslednja tri meseca.

- Suština je da nemačka ekonomija pleše na ivici recesije - rekao je Endrju Keningham, glavni ekonomista za Evropu iz Capital Economicsa.

Meksiko je upravo izbegao recesiju - koja se obično definiše kao dve uzastopne četvrtine smanjenja - i očekuje se da će njegova ekonomija ove godine ostati slaba. A podaci govore da je Brazil u drugom kvartalu pao u recesiju.

Nemačka, Britanija, Italija, Brazil i Meksiko svrstale su se među 20 najvećih svetskih ekonomija. Singapur i Hong Kong, koji su manji, ali i dalje služe kao vitalna središta za finansije i trgovinu, takođe trpe.

Iako je rast povlačen nižim u svakoj zemlji specifičnim koktelom faktora, globalni pad proizvodnje i oštar pad poslovnog poverenja pogoršavali su stvari.

Kineska ekonomija raste najsporijim tempom u gotovo tri decenije, dok zemlja plaća produženi trgovinski rat sa SAD, koji će u septembru i decembru uvesti nove poreze na kineski izvoz.

- Zajednička karakteristika je slaba svetska pozadina - rekao je Nel Širing, glavni ekonomista grupe u Capital Economics.

Međunarodni monetarni fond je prošlog meseca smanjio prognozu za rast u svetu ove godine na 3,2%, što je najslabija stopa rasta od 2009. godine. Takođe je smanjila očekivanja za 2020. godinu na 3,5%.

Investitori su sve više zabrinuti. Na tržištu obveznica trepere znakovi upozorenja i više od trećine menadžera imovine koje je anketirala Banka Amerike očekuju globalnu recesiju u narednih 12 meseci.

Nemačka privreda uveliko zavisi od izvoza proizvoda u Kinu i SAD, a kriza u svetskoj automobilskoj industriji imala je negativan uticaj na vodeće proizvođače automobila u toj državi.

Iako strah od haotičnog Bregzita negativno utiče na Nemačku, reč je o problemu koji najviše pogađa Veliku Britaniju, čija se privreda smanjuje prvi put od 2012.

U Italiji su pak glavni razlozi krize slaba produktivnost, visoka stopa nezaposlenosti kod mladih, veliko zaduženje i politička previranja.

Ulaganja su u padu u Meksiku pa je uslužni sektor u toj državi pod velikim pritiskom. Brazil je kao najvećaprivreda Latinske Amerike opterećen slabom industrijskom proizvodnjom i visokom nezaposlenošću.

Dodatno, CNN navodi da su prisutna i tri rizika:

Prvi je trgovinski rat između SAD i Kine koji bi u slučaju porasta tenzija mogao katastrofalno da utiče na poverenje u globalnom poslovanju. Drugi rizik predstavlja nesposobnost delovanja centralnih banaka, što dovodi do negativne reakcije na finansijskim tržištima, a time i u sveukupnoj privredi.

Američke Savezne rezerve prošlog meseca snizile rejtinge prvi put za 10 godina, a ECB dodatne podsticaje je najavila tek za septembar. Treći rizik je uslužni sektor, na koji, uprkos činjenici da je u porastu, uveliko utiče opadanje industrijske proizvodnje.

VIDEO: Hrvatska nema ni grama a Srbija je krcata metalom zbog koga se i dalje vode bitke

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kinez

    Balon se naduvao, eksplodirace... savremeni nacin zivota u celom svetu je neodrziv, nenormalno se trosi...

  • Istina

    Cim CCN prenosi znas koliko su sati.

  • Čiča

    Vraća se KOMUNIZAM. Počinje.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke