• 30

Mladi vozač izazvao nesreću u kojoj je izgubljen jedan život, otac prodao imanje da namiri 370.000 €

Na jesen novi zakon o osiguranju u saobraćaju i veća naknada štete. Pored zatvorske kazne i drugih sankcija kao i posledica vožnje pod dejstvom alkohola, vozač gubi i sva prava iz osiguranja i postaje dužnik prema osiguravajućem društvu koje je oštećenima isplatilo štetu

  • 30

Vozači koji pod dejstvom alkohola izazovu saobraćajnu nesreću gube prava iz osiguranja, a naknada štete može da bude višemilionska, rečeno je na zajedničkoj konferenciji za novinare MUP Srbije i Udruženja osiguravača Srbije.

Novim zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju, koji će na jesen razmatrati poslanici Skupštine Srbije, zbog većeg stepena sigurnosti u saobraćaju podići će limite za nadoknadu štete u saobraćajnim nesrećama za 150 odsto.

Na putevima u Srbiji, od početka godine, dogodilo se 22.000 saobraćajnih nezgoda, u kojima je poginulo 310 osoba, dok je teške telesne povrede zadobilo više od 1.800 ljudi. U MUP-u navode i da su u prethodnoj godini, vozači sa povećanim nivoom alkohola u krvi izazvali gotovo 11 odsto nezgoda, pri čemu je to učešće u nezgodama sa nastradalima iznosilo oko 14 odsto.

Procenat onih koji voze pod dejstvom alkohola raste u julu i avgustu, zbog sezone godišnjih odmora i niza manifestacija čiji posetioci konzumiraju alkohol.

-  Da bismo smanjili broj nastradalih moramo da radimo, pre svega, na promeni ponašanja svih učesnika u saobraćaju i kroz planske kampanje. Ispravna i bezbedna vozila su veoma bitna i zato Uprava saobraćajne policije pokušava da uvede red i u ovoj oblasti, a za to nam je svakako potrebna podrška Udruženja osiguravača. I dodatno, bolja infrastruktura doprinosi manjem stradanju - rekao je Nebojša Arsov, načelnik Uprave saobraćajne policije.

ŠTA JE REGRESNI DUŽNIK

Saobraćajna nesreća, vožnja u pijanom stanju, pijan čovek

Foto-ilustracija: Shutterstock

Međutim, osim zatvorske kazne i drugih sankcija predviđenih zakonom, priča o zastrašujućim posledicama vožnje pod dejstvom alkohola tu se ne završava. Vozač koji pijan izazove saobraćajnu nezgodu, gubi prava iz osiguranja, odnosno postaje regresni dužnik prema osiguravajućem društvu koje je isplatilo štetu.

- U situaciji u kojoj vozač pijan izazove saobraćajnu nezgodu, on će u krajnjoj instanci, isplatiti kompletnu materijalnu i nematerijalnu štetu koju je pričinio. Ti iznosi mogu da budu višemilionski, a isplata može da traje i po nekoliko godina, čak i duže i ne mogu se izbeći -

- Ukoliko učesnik u saobraćaju pijan izazove nezgodu u kojoj pogine jedno lice, naknada štete po osnovu duševnih bolova za smrt bliskog lica može da iznosi i do 100.000 evra. Na tu naknadu pravo imaju svi članovi porodice. U slučaju da onaj ko je izazvao nezgodu ode u zatvor, štetu će platiti njegova porodica ili će biti isplaćena iz njegove imovine ili tek kada izađe iz zatvora, ali sa kamatom koja značajno podiže ukupnu sumu. Osim porodice oštećenog, pijani vozač ugrožava i dovodi do ivice egzistencije i svoju porodicu - naglašava Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije.

I u nezgodama u kojima povređene osobe dožive teške telesne povrede (sa umanjenim životnim i radnim sposobnostima), iznos naknade štete je višemilionski, veoma često i značajno veći od nezgode sa poginulima, jer se plaća i izgubljena zarada, a šteta koja nastaje zbog toga može da dostigne iznos od više stotina hiljada evra, upozorava Jovanović.

Jovanović je naveo primer da je nedavno isplaćena šteta od 370.000 evra jer je jedan mladić iz centralne Srbije u saobraćajnoj nesreći ubio jedno lice pa mu je otac prodao celokupno imanje da bi nadoknadio štetu.

Osiguravajuća kuća nakon nesreće isplati štetu i u ime onih koji su izgubili pravo iz osiguranja, zato što su vozili bez dozvole, pijani ili pod uticajem droga i psihoaktivnih supstanci ili je vozilo bilo tehnički neispravno, ali prema rečima Jovanovića, tu sumu kasnije potražuje od tih regresnih dužnika, odnosno onih koji su izazavali nesreću.

ŠTETA I POLA MILIONA EVRA

Maksimalni iznos po jednoj saobraćajnoj nezgodi za štete na stvarima trenutno iznose 200.000 evra i million evra za štetu na licima. Predlogom novog zakona predviđen je novi iznos limita i to 500.000 evra za štetu na stvarima i 2.500.000 evra za štetu na licima.

- Približavanjem EU bićemo u obavezi da usvajamo njene pravne tekovine i postavimo limite na pet miliona evra za štetu na licima i milion za štetu na stvarima - rekao je Jovanović.

Iz Udruženja osiguravača apeluju i da se zakonom terete vlasnici vozila koji svesno daju, odnosno koji su upućeni u to da je osoba koja će da upravlja njihovim automobil u alkoholisanom stanju, ili da nema odgovarajuću, odnosno dozvolu uopšte.

Kako kažu u MUP, takve osobe po sili zakona i ne bi trebalo da se nađu u saobraćaju, a podaci govore, da su oni najčešći učesnici saobraćajnih nesreća.

(Teleggraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tina

    Ko to u Srbiji ima imanje da toliko vredi? Takve sume samo estradne zvezde mogu da plate.

  • VladimirR

    Teško će to ići. Samo neka ne podležu sankcijama krvne osvete. To bi možda pre odučilo budale od sedanja za volan pod uticajem droge i alkohola.

  • Brana

    Takve kazne ne postoje i ne praktikuju se nigde na svetu.Ne moze niko snositi posledice ibodgovarati za drugog a pogotovu za pijance,narkomane ili usijane glave.Svako neka odgovara za sebe a vi pojacajte te kazne na RIGOROZNO ali za svskoga!Nema vadjenja ako ti je tata politicar,tajkun,krimos,pandur ili javna licnost,svima isto!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke