• 0

Skraćen spisak zabranjenih profesija za Ruskinje: Mogu da budu kamiondžije, mornari, mašinovođe

Žene će moći i da budu kapetani broda, ali i mornari, kao i mašinovođe u običnim i brzim vozovima, prenosi TAS S

  • 0

Ruskinje će ubuduće moći da rade kao vozači kamiona, mašinovođe, mornari, saopštilo je rusko ministarstvo za rad nakon što je revidiralo spisak profesija koje su zabranjene za žene u Rusiji.

Prethodna lista sadržala je oko 400 zabranjenih zanimanja za žene koje podrazumevaju težak rad ili su povezani sa opasnim uslovima rada, dok ih je sada samo stotinak. Ipak, ako poslodavac obezbedi sigurne uslove za rad, moguće je da zaposli žene.

- Ukinuli smo restrikcije za žene na sledećim poslovima: vozač teškog vozila i poljoprivrednih mašina kao što su kamioni, traktori, osim vozača građevinskih mašina kao što su buldoženi i slično - navelo je ministarstvo.

Žene će moći i da budu kapetani broda, ali i mornari, kao i mašinovođe u običnim i brzim vozovima, prenosi TAS S.

Među profesijama koje ostaju zabranjene za žene su one vezane za hemijsku proizvodnju, rudarstvo, bušotine, obradu metala, poslove zavarivanja, proizvodnju nafte i gasa, industriju obojenih i neobojenih metala, elektronsku i radiotehničku proizvodnju, proizvodnju i održavanje aviona odnosno brodova i drugi teški poslovi.

Nova lista zabranjenih poslova za žene stupa na snagu 1. januara 2021. godine.

VIDEO: Od Jelenine lepote zastaje dah, a kad uzme aparat za varenje, svi misle da se šali

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke