• 0

Dženeral Elektrik prikriva 38 milijardi dolara potencijalnih gubitaka?

Dženeral Elektrik prikriva 38,1 milijardu dolara potencijalnih gubitaka, tvrdi u izveštaju od nešto više od 170 stranica istražitelj Heri Markopolos

  • 0

Privatni finansijski istražitelj koji je upozorio na malverzacije američkog menadžera Bernarda Madofa, tvrdi da industrijski konglomerat Dženeral Elektrik (General Electric – GE) prikriva finansijske teškoće.

Finansijsko stanje u kompaniji puno je lošije nego što pokazuju poslovni izveštaji, dodaje Markopolos.

- Računovodstvena prevara u iznosu 38 milijardi dolara odgovara 40 posto tržišne kapitalizacije GE, što znači da je daleko ozbiljnija od onih u Enronu i Vorldkomu - tvrdi istražitelj u izveštaju pod naslovom „Dženeral Elektrik: prevara koja razmerama nadmašuje Enron“.

U izveštaju se posebno ističe izloženost GE dugoročnom osiguranju u SAD i njegov deo usluga za naftni sektor, a Markopulosovo povlačenje paralela sa slučajevima Enron i Vorldkom smatra se ozbiljnim budući da su oba završila prijavama.

Markopolos je postao poznat javnosti početkom prošle decenije kada je upozorio regulatore na moguće finansijske malverzacije menadžera Bernarda Medofa, koji je 2008. godine uhapšen i potom osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 150 godina.

General Electrics

Promo

GE opovrgava navode iz izveštaja, nazivajući ga „neutemeljenom, nepromišljenom i tendencioznom spekulacijom“. Kompanija stoji iza svojih finansijskih izveštaja, poručuju. Izvršni direktor kompanije Lorens Kulp optužio je istražitelja i za „netačne navode“, tvrdeći da ih Markopolos pre objave izveštaja nije kontaktirao kako bi proverio podatke.

Izveštaj sadrži faktografske greške i „puka je tržišna manipulacija“, jer će istražitelj zaraditi na trgovini deonicama, podstaknutoj njegovom objavom, naglasio je Kulp.

Nakon objave izveštaja i Markopolosovog nastupa u emisiji CMBC, cena deonica GE pala je u četvrtak 15 posto, a trgovanje je zaključila u minusu 11 posto, najvećem u 11 godina. Kako bi iskazao poverenje u GE, izvršni direktor CKulp kupio je deonice u vrednosti dva miliona dolara. Neki analitičari smatraju izveštaj irelevantnim.

Pojedine analitičare na Vol Stritu već dugo zabrinjavaju tvrdnje o slabom novčanom toku GE, troškovima i otpisima, a ukazuju i na nejasne finansijske izveštaje.

GE je u protekle dve godine objavio vest o otpisu imovine i troškova u vrednosti većoj od 40 milijardi dolara. Saopštili su i da su njihove računovodstvene prakse predmet istrage američkog Ministarstva pravosuđa i finansijskog regulatora, Komisije za hartije od vrednosti i finansijska tržišta.

(Telegraf Biznis / bizlife.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>