• 8
 ≫ 

Auto-put je nova razvojna šansa za Lajkovac, da li će je iskoristiti?

 ≫ 

Lajkovac sada ponavlja svoju istoriju

  • 8
Autoput "Miloš Veliki" Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Auto-put "Miloš Veliki" nova je razvojna šansa za Lajkovac, a Lajkovčani se nadaju da će ta opština ući ponovo u zlatno doba razvoja poput onog s početka 20. veka, izjavio je danas predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković.

- Sigurno u Lajkovcu ovaj događaj otvaranja autoputa Miloš Veliki dožviljavamo mnogo emotivnije od stanovnika ostalih opština i gradova. Lajkovac je od svog nastanka 1908. uvek bio raskrsnica važnih puteva i saobraćajnica, od pruge uskog koloseka početkom 20. veka kada je bio među najvećim železničkim čvorovima u Srbiji - rekao je Živković Tanjugu.

Dodao je i da smo svedoci da Lajkovac sada ponavlja svoju istoriju.

- Nadamo se da ćemo opet ući u to zlatno doba razvoja Lajkovca sa početka 20. veka. Ovo je nova razvojna šansa bolje budućnosti za našu opštinu. Ovo je veliki podstrek i privatnom sektoru i privredi Lajkovca i čitavog kolubarskog okrug - dodao je Živković.

Živković kaže da autoput pruža mogućnost da se iskoristi veliki turistički potencijal Lajkovca.

Jedna od najvažnijih stvari, kako je naveo, jeste to što će građani koristiti autoput umesto Ibarske magistrale koja je veoma prepotrećena i sa brojnim nezgodama i nesrećama sa smrtnim ishodom.

- Samo to je dovoljan argument da se radujemo - rekao je predsednik opštine Lajkovac.

Aleksandar Vučić, otvaranje auto-puta Foto: Tanjug/Rade Prelic

Dodao je da se puštanjem autoputa otvara velika šansa za razvoj pošto je petlja u Nepričavi kod Lajkovca jedna od najvećih na trasi.

- Mi smo već u plan detaljne regulacije uneli obilaznicu oko Lajkovca i buduću industrijsku zonu na površini od 150 hektara. Obilaznica je jako bitna, jer će izmetiti teretni saobraćaj i spojiti petlju u Nepričavu sa Ibarskom magistralom koja je važna za i za opštinu Lazarevac i za sam Lajkovac. Sama obilaznica nas vezuje za zonu koja je predviđena da se nalazi sa obe strane buduće obilaznice u dužini od sedam kilometara - kaže Živković.

To otvara veliku šansu za dolazak budućih investitora, zbog blizine i položaja, da se opredele i da otvore svoje pogone, kazao je Živković i dodao da će tako biti otvorena nova radna mesta i sprečen odliv stanovništva.

-Mi smo već razgovarali sa potencijalnim investitorima, a naša prednost je blizina Beograda i postojeća pruga koja je i simbol Lajkovca. Kod nas postoji industrijski kolosek za žeelznicu, tako da smo u prednosti u odnosu na ostale opštine - rekao je čelnik opštine, te poručio da će se lokalne samouprave boriti za privlačenje investitora uslovima koje nude.

Živković je kazao da se do sada Ibarskom magistralom u dužini od 70 kilometara do Beograda stizalo za 90 minuta, dok se sada autoputem rastojanje od 50 km prelazi za manje od sat vremena.

Autoput "Miloš Veliki" od Obrenovca do Ljiga svečano je u nedelju otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Inače, građani treba da budu oprezni kada se uključuju na novi auto-put s obzirom da navigacije još nisu ažurirane i da ga ne prepoznaju.

VIDEO: Vučić: Mnogo decenija smo čekali na ovaj dan:

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dekika

    19. avgust 2019 | 12:33

    Lajkovac je glavni grad Fejsbuka.

  • zivko

    19. avgust 2019 | 12:34

    A kada ćete da dovršite i pustite vodu u Jabučju?

  • 🔴🔵⚪

    20. avgust 2019 | 09:20

    Zašto nema nigde da piše da će se ceo autoput uskoro opet zatvoriti jer su se pojavili novi problemi na deonici Ub-Lajkovac??

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>