• 3
 ≫ 

Najmodernija farma na svetu nalazi se u Holandiji: Uz svinje i kokoške, tu su i roboti i dronovi

 ≫ 

Cilj vlasnika farme je da promene navike Holanđana

  • 3

Svinje u blatu, krave, kokoške koje hodaju voćnjakom... Idilična je to slika sa holandske farme koja ipak nije tako tradicionalna kakvom se čini.

Vlasnici i upravnici farme su stotine lokalnih potrošača. Njihov cilj je promeniti navike Holanđana državljana jedne od zemalja koje bi mogle da budu veoma ugrožene klimatskim promenama.

Oko 200 porodica odlučuje šta će se na farmi proizvoditi i šta će se na kraju jesti. Pritom zapošljavaju seljake koji brinu o životinjama, voćnjaku i bašti.

- Glavni cilj je da naši članovi jedu prirodne proizvode, uzgojene blizu mesta gde žive i to na najodrživiji mogući način - kaže Doue Korting, jedan od vlasnika farme blizu Boktela u južnoj Holandiji.

Članarina je 2.000 evra jednokratno, a potom se plaća nedeljna naknada od 10 evra po odobi. Članovi zauzvrat dobiju hranu koju žele, lokalnu i sezonsku.

Farma je od grada udaljena 10 minuta vožnje biciklom. Prostire se na 20 hektara i ima 15 krava, 20 svinja i 500 kokošaka. Proizvodi se ono na šta se kolektivno odluče članovi kojima u tom slučaju pripada i njihov deo.

Porodice svake subote dolaze na farmu, često biciklima, kako bi napunile torbe mesom, jajima, voćem i povrćem.

Ideja vodilja farme poznate kao "Herenboerderij" (narodna farma na holandskom) je da se sve vrti oko prirode, čak i kad se koristi moderna tehnologija, kaže osnivač Gert van der Ver.

Holandija je poznata po svojoj intenzivnoj poljoprivredi i druga je svetka izvoznica poljoprivrednih proizvoda posle SAD.

Međutim, kako četvrtina Holandije leži ispod nivoa mora, država je posebno osetljiva na globalno zagrevanje u kom upravo poljoprivreda igra veliku ulogu.

UN su nedavno upozorile da se način na koji svet koristi zemlju za proizvodnju hrane mora hitno promeniti kako bi se suzbilo globalno zagrevanje.

- U našem sistemu proizvodnje hrane nešto mora iz temelja da se promeni ako želimo da nam noge ostanu suve - rekao je Van der Ver.

U Holandiji će uskoro, ovaj put u središnjem delu zemlje, uskoro da se otvori druga narodna farma.

Van der Ver naglašava da oni ne odbacuju novu tehnologiju.

- Moramo da se vratimo na poljoprivredu iz pedesetih godina prošlog veka, kada smo još znali šta radimo, ali koristeći se pritom modernom tehnologijom - rekao je.

Dok to govori pod njegovim nogama se motaju kokoške, koje svojim izmetom. Njima će se uskoro pridružiti robot koji može da oseti kada je voće zrelo. Stiže i dron koji će iz vazduha da nadgleda polja i smanji potrebu za radnom snagom.

VIDEO: Prva digitalna farma u Srbiji

(Telegraf Biznis/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pista

    21. avgust 2019 | 10:20

    Treba se setiti ovako neceg pametnog,kako bi izgledalo Srpsko selo gde su se svi mestani zemljoposednici udruzili u jednu celinu i krenuli u proizvodnju hrane i za potrebe tog sela a i za prodaju,ali to ne bi odgovaralo vlasti jer organizovano drustvo ne bi mogli da j... u zdrav mozak kao sto mogu pojedince i pojedinacna gazdinstva,ali avaj u Srbiji se organizovati po ovakvom holandskom sistemu je naucna fantastika pa nemogu se u stambenoj zgradi od 12 stanova dogovoriti a kamo li ovako nesto

  • Goxi

    21. avgust 2019 | 12:16

    Jeste tako je. Sve je digitalizovano ali i vestacko. Njihovo voce i povrce je bez ukusa i mirisa. Sve je GMO hrana i bez ukusa, i to je tako na celom zapadu. Ja zivim u Holandiji i zato ovo i govorim. Prodaju hranu pakovanu kao "bioloska", ali je pre nekolimo nedelja otkriveno da 9 od 10 firmi laze na pakovanju da je bioloska hrana. Pakuju obicno voce i povrce i deklarisali ga kao biolosko jer je skuplje. Isti proizvodjac pakuje isto voce i povrce u razlicita pakovanja. Sve sto je prirodno i bioloski je kod nas u Srbiji bez hormona rasta i nalazi se u seljakovoj basti. To je 100% biolosko i prirodno, a ne po ovim staklenjacima.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>