• 0

Kako se prilagoditi promenljivom tržištu rada?

Danas gotovo 40 odsto zaposlenih u EU zaposleno je na netipičan način

  • 0
Merenje radnog vremena Foto: Shutterstock

Skoro 40 odsto radnika u EU zaposleno je na nepuno radno vreme, u kombinaciji su rada na određeno i neodređeno vreme ili su samozaposleni, a McKinsey Global Institute procenjuje da do 2030. godine oko 375 miliona radnika, odnosno 14 odsto radne snage u svetu, treba da promeni kategoriju zanimanja kako bi se prilagodili promenjivom tržištu rada.

Svi radnici će morati da usvoje nova znanja i veština, jer se njihova radna mesta razvijaju uporedno sa sve sposobnijim mašinama.

Ako će automatizacija oblikovati budućnost rada, celoživotno učenje određivaće budućnost radnika, naročito zbog činjenice da se produžava životnog vek radnika.

Vreme, radno vreme, zaposleni Foto: Profimedia

Ne tako davno, većina radnika je bila zaposlena u istoj industriji, često u istoj kompaniji tokom većeg dela svoje karijere.

Međutim, danas gotovo 40 odsto zaposlenih u EU zaposleno je na netipičan način, odnosno ne rade puno radno vreme, u kombinaciji su rada na određeno i neodređeno vreme ili su samozaposleni.

U današnje vreme prosečan radno sposoban Amerikanac ima ukupno 11 radnih mesta tokom svog životnog veka, dok brojni rade više poslova istovremeno.

Dok tehnološke inovacije transformišu privrede, radnici širom sveta čine sve što je potrebno da bi dobili priliku za napredovanjem, pa tako prelaze granice, menjaju radna mesta ili otvaraju firme.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>