• 2

Tramp nemilosrdan: Američke kompanije da nađu alternativu

Berze burno reagovale

  • 2

Predsednik SAD Donald Tramp kaže da je američkim kompanijama naredio da počnu da traže način da obustave svoje poslovanje u Kini i počnu da proizvode u SAD.

Kako navodi Rojters, berze su burno reagovale na novu Trampovu izjavu u kojoj je pozvao kompanije da napuste Kinu.

Agencija dodaje da američki predsednik nije objasnio kako će se njegovo naređenje sprovesti, ali je rekao da ima odgovor na tarife od 75 milijardi dolara koje su pekinške vlasti uvele na američke proizvode.

- Našim velikim američkim kompanijama je naređeno da odmah počnu da traže alternativu za Kinu, uključujući i da svoja poslovanja vrate kući i proizvode u SAD. Ne treba nam Kina i iskreno, bilo bi nam daleko bolje bez njih - poručio je Tramp na Tviteru.

Privredna komora SAD reagovala je na Trampovu izjavu i saopštila da se nada da će Kina i SAD ubrzo naći rešenje trgovinskog spora.

ODGOVORIO NA KINESKE TAKSE TAKSAMA

Tramp je uzvratio je Kini na uvođenje tarifa na američku robu tako što je nametnuo još pet odsto carinskih taksi na kinesku robu u vrednosti od oko 550 milijardi dolara.

Trampov potez usledio je nekoliko sati nakon što je Kina uvela recipročne mere prema SAD, namećući takse na američku tobu u vrednosti od 75 milijardi dolara.

VIDEO: Tramp: Ja sam stabilan genije

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    Kao i nezavisno sudstvo...

  • Urke

    To je demokratija koju "izvoze" svetu? Slobodno tržište, nezavisna ekonomija? Koji su to podlaci.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke