• 3
 ≫ 

U Srbiji se reciklira 53.000 tona guma: Država za to odobrava dobre subvencije

 ≫ 

Guma je profitabilan materijal i posle se lako može koristiti u proizvodnji drugih materijala

  • 3
Automobilska guma Foto: Pixabay

U Srbiji se godišnje reciklira 53.000 tona guma što direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović ocenjuje kao odličan rezultat.

U izjavi za Tanjug on objašnjava su gume jako profitabilne kada se reckliraju a za to država odobrava značajne subvencije.

- Republika Srbija na svom tržištu ima godišnje ima oko 36.000 tona guma, a toga izveštava se i u komadima kada se gume uvoze na vozilima i tu je negde oko 53.000 komada godišnje - kaže on i ocenjuje da je dobar rezultat u reciklaži guma zato što država daje subvencije od 20 dinara po kilogramu za ovaj posao.

Kako ističe, među zemljama regiona Srbija ima najveću subvenciju i tako podstiče reciklažnu industriju.

- U planu nam je da se više uposli sakupljačka mreža, odnosno da se redistribucija sredstava koje se prikupljaju od kompanija uvoznika distribuira i na kompanije ili lica koja sakupljaju gumu jer je to važan momenat da bi se gume iznele iz prirode - kaže Radović.

Prilikom reciklaže guma se secka na komade, prave granulati koji se posle koriste u proizvodnji a može se pirolizom dobiti i gorivo, objašnio je on.

- Guma je profitabilan materijal i posle se lako može koristiti u proizvodnji drugih materijala, a prema novim pravilnicima ubuduće će sva dečija igrališta morati da budu popločana gumom - a to se najviše radi sa recikliranom gumom - ističe on i navodi da su firme recikleri gume uglavnom na području Vojvodine.

VIDEO: Svet i Evropa su gladni automobilskih guma, a Japanci će ih hraniti iz Srbije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>