• 3

U Srbiji se reciklira 53.000 tona guma: Država za to odobrava dobre subvencije

Guma je profitabilan materijal i posle se lako može koristiti u proizvodnji drugih materijala

  • 3

U Srbiji se godišnje reciklira 53.000 tona guma što direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović ocenjuje kao odličan rezultat.

U izjavi za Tanjug on objašnjava su gume jako profitabilne kada se reckliraju a za to država odobrava značajne subvencije.

- Republika Srbija na svom tržištu ima godišnje ima oko 36.000 tona guma, a toga izveštava se i u komadima kada se gume uvoze na vozilima i tu je negde oko 53.000 komada godišnje - kaže on i ocenjuje da je dobar rezultat u reciklaži guma zato što država daje subvencije od 20 dinara po kilogramu za ovaj posao.

Kako ističe, među zemljama regiona Srbija ima najveću subvenciju i tako podstiče reciklažnu industriju.

- U planu nam je da se više uposli sakupljačka mreža, odnosno da se redistribucija sredstava koje se prikupljaju od kompanija uvoznika distribuira i na kompanije ili lica koja sakupljaju gumu jer je to važan momenat da bi se gume iznele iz prirode - kaže Radović.

Prilikom reciklaže guma se secka na komade, prave granulati koji se posle koriste u proizvodnji a može se pirolizom dobiti i gorivo, objašnio je on.

- Guma je profitabilan materijal i posle se lako može koristiti u proizvodnji drugih materijala, a prema novim pravilnicima ubuduće će sva dečija igrališta morati da budu popločana gumom - a to se najviše radi sa recikliranom gumom - ističe on i navodi da su firme recikleri gume uglavnom na području Vojvodine.

VIDEO: Svet i Evropa su gladni automobilskih guma, a Japanci će ih hraniti iz Srbije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • I onda se

    Pitamo koliko nesreći i izgubjenih života imamo....

  • komsija

    A sto romi pale u Vuka Vrcevica?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke