• 0

SAD i Japan blizu trgovinskog sporazuma, Abe i Tramp na korak do rukovanja

Sporazum obuhvata poljoprivredu, industrijske tarife i digitalnu trgovinu, dok će tarife na automobile ostati nepromenjene

  • 0

Sjedinjene Američke Države i Japan u principu su se saglasili o suštinskim elementima trgovinskog sporazuma za koji su američki predsednik Donad Tramp i japanski premijer Šinzo Abe rekli da se nadaju da će ga potpisati sledećeg meseca u Njujorku.

Sporazum će, ukoliko bude potpisan, ublažiti trgovinski spor između dve savezničke zemlje i to u trenutku eskalacije trgovinskog rata između SAD i Kine.

Američki predstavnik za trgovinske pregovore Robert Lajtizer izjavio je da sporazum obuhvata poljoprivredu, industrijske tarife i digitalnu trgovinu, dok će tarife na automobile ostati nepromenjene.

Tramp je rekao da se Japan saglasio da kupi višak američkog kukuruza, koji opterećuje američke farmere, kao rezultata trgovinskog rata između SAD i Kine.

Berba kukuruza

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Abe je naveo da bi kupovinu kukuruza preuzeo privatni sektor.

- To je veoma velika transakcija i u principu smo se dogovorli. U pitanju su milijarde dolara, sjajno za farmere - rekao je Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Abeom tokom samita G7 u Bijaricu.

Japanski premijer je rekao da ostaje još posla ali je izrazio optimizam da će svi detalji biti dogovoreni do zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u septembru.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>