• 6
 ≫ 

Počinje Mundobasket, a košarkaši neće imati ni Gugl ni Fejs - šta je Kina još zabranila

 ≫ 

Dok odbrojavamo dane do bodrenja naše reprezentacije na Svetskom prvenstvu u košarci, pitanje koje je za mnoge oglašivače od životne važnosti, ali i za one koji bi prosto samo da komuniciraju jeste - kako ćemo čuti šta se dešava u Kini?

  • 6
Košarkaška reprezentacija Srbije

Foto: Marko Jovanović

Na snazi je i dalje blokada Pekinga za mnoge kompanije, medije i društvene mreže pa se neki već dovijaju kako da zaobiću rampu. FIBA je dobila rešenje za reprezentaciju Filipina, ali da li će ono zaista funkcionisati i šta će biti sa ostalima?

KAKO SU SE SNAŠLI FILIPINCI? 

Filipinski telekomunikacijski operator PLDT i njegova bežična filijala Smart Communications, Inc. pružiće podršku sportskom kanalu Gilasa Pilipinas koji se sprema za FIBA svetski kup u košarci koji počinje za nekoliko dana.

PLDT i Smart pohvalili su se kako su obezbedili Smart Travel wifi komplete za osoblje i članove tima filipinske muške košarkaške reprezentacije kako bi im pomogli da ostanu u kontaktu sa prijateljima, porodicom i milionima navijača tokom takmičenja u u inostranstvu.

- Nadamo se da ćemo pomoći našem nacionalnom timu da oseti našu podršku tako što ćemo ih povezati sa porodicom i navijačima kada podignu našu zastavu na pozornici Svetskog kupa - rekao je Albert Vila Ril, komercijalni direktor PLDT.

Inače, jedan od tri protivnika reprezentacije Srbije u Kini, je i reprezentacija Filipina.

NA KOM TERENU ĆE BITI NAPETIJE? SPORT ILI BIZNIS

Košarkaška lopta, obruč, koš, tabla

Foto: Profimedia

Dok odbrojavamo do početka Mundobakseta, da vidimo zašto priča o PLDT ima drugu stranu? Prvo, da podsetimo da je u Kini trenutno zabranjeno i ukinuto više od 200 kanala. Obrisano je više od 40. 000 sati video snimaka.

U Kini je zabranjena većina zapadnih aplikacija i sajtova, uprkos činjenici da su u Hong Kongu Tviter i Jutjub izuzetno popularni. Takođe, kineska država i njene sajber jedinice su nekoliko puta napadali servere aplikacije Telegram, koja je popularna kod protivnika Pekinga, a nudi šifrovano i tajno dopisivanje.

Da li će utakmica na ovom terenu biti zanimljivija od košarkaškog terena? Gde će kompanije postaviti svoje oglase, kako će se videti, kako će dopreti do publike? I osnovno - kako će se uopšte komunicarati? To su samo neka od pitanja koja vise u vazduhu još od najave da će Kina biti domaćin košarkašima širom sveta.

Marketing strategija je oduvek bila jedan od glavnih razloga da li će neki proizvod postići uspeh ili ne. mnoge kompanije smatraju da kada naprave dobru marketing strategiju ona će biti jednako uspešna na svim tržištima. Posebno kada je reč o sportu, jasno je da kompanije igraju tamo gde i i igrači, i borba na tom terenu je nekada surovija od one među sportistima. To za marketing u Kini jednostavno nije slučaj.

Iako je nedavno najavila da želi da otvori svoju ekonomiju ostatku sveta, Kina i dalje vodi borbu i steže grkljan tehnologijama i pristupu intenet sadržajima.

Sve je eskaliralo u trgovinsko - tehnološkom ratu između Kine i SAD, i odlukom Donalda Trampa kojom zabranjuje američkim kompanijama da sarađuju s kineskim Huavejem.

EVO ŠTA SVE NE RADI U KINI

TV, televizor, daljinski upravljač

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Nepregledan je spisak onoga za šta je u Kini spuštena rampa, ali evo najvažnijih:

Instagram, Tviter, Fejsbuk, Snepčet. Gugl - Gmail, Google Maps, Google Docs, Google Plus. YouTube, Wikipedia. Microsoftova usluga Hotmail, Flickr, Blogspot, Pinterest, Dropbox, Vimeo, Tumblr. Zabranjeni su i WhatsApp, Viber, Reddit kao i Twitch.tv .

Osim ovih društvenih mreža i platformi, Kina je blokirala i niz američkih i drugih zapadnih medija. New York Times, Bloomberg, Time, Reuters, Economist, ABC News, Al Jazeera English i druge.

Kinezi i oni koji posete Kinu, mogu da zaobiću ovu cenzuru preko inostranih VPN (virtualne privatne mreže), ali to ne menja činjenicu da se internet u Kini masovno cenzurše i da ta cenzura prvenstveno pogađa američke kompanije.

Osim toga, Kina se u poslednje vreme sve više obračunava s VPN-ovima kako bi održala cenzuru koja, prema objašnjenju komunističkog režima, štiti narod od štetnih informacija.

Kao što smo naveli, ako nema Gulga ni Fejsbuka, i svih gorenavedenih kompanija, postavlja se logično pitanje - pa čega onda ima?

Cenzura i nepostojanje društvenih mreža sa zapada, kao i drugačiji kulturološki pristup Internetu, otvorili su vrata za uspeh kineskim Internet kompanijama koje trenutno opslužuju gotovo 700 miliona korisnika društvenih mreža u Kini.

Neke od najpopularnijih kineskih društvenih mreža su: Weibo, WeChat, QZone, QQ...

Da li je ovo premalo ili sasvim dovoljno za jedno svetsko takmičenje videćemo kad se saberu utisci i poeni.

VIDEO: Da li Teodosić ide na Mundobasket i možemo li do medalje?

Poslednja i najjača provera Srbije pred početak Mundobasketa. U dosadašnjih devet mečeva – devet pobeda. Jubilarna, deseta nosi kvotu ... Pogledajte sve kvote MOZZART kladionica za meč Srbija – Francuska

(Telegraf Biznis/V.B)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    27. avgust 2019 | 11:07

    A šta će im društvene mreže, neka igraju košarku. Ni Moka i Kića nisu imali fejsbuk

  • Miki

    27. avgust 2019 | 11:08

    neka im uplate kvalitetan vpn i eto rešenja, moj brat živi u kini i kroz vpn koristi sve aplikacije

  • Lale

    27. avgust 2019 | 14:15

    To se tako jednostavno rešava, i malo mi je čudno da KSS nije izašao u susret. Ja sam bio 3 puta u Kini, i uvek sam imao i google i FB, tako što sam se povezivao na server od moje kompanije za koju radim preko VPN-a.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>