• 5
 ≫ 

Hrvatski mediji: Srbija prva u svetu, a za nas niko i ne pita

 ≫ 

Srbija je na vrhu lestvice 50 najuspešnijih zemalja sveta, podsećaju hrvatski mediji i postavljaju pitanje zašto je Hrvatska nepoželjna na toj listi

  • 5
Novac, pare, berza, Foto. Shutterstock

Srbija i Crna Gora nalaze se na vrhu lestvice 50 najuspešnijih zemalja sveta po privlačenju grinfild investicija u 2018. godini, prema istraživanju Greenfield FDI Performance Index 2019. Na toj listi nema Hrvatske, a od zemalja u okruženju na visokom 15. mestu se nalazi Bosna i Hercegovina, na 17. mestu Bugarska, 18. Severna Makedonija i 23. Mađarska.

Srbija je na prvom mestu u 2018. godina i ima indeks 11,92 za 107 projekata . Indeks se određuje uodnosu prema veličini ekonimije. Na drugom mestu je Crna Gora koja je prošle godine imala samo 11 inostranih investicija, ali s obzirom na veličinu ekonomije, ta zemlja je zaslužila visoki indeks 11,49. Na trećem mestu je mestu Kambodža sa 10,82 boda i 47 projekata stranih ulaganja.

Prvo mesto je prošle godine zauzeo Mozambik, koji je ove godine pao na 12. mesto, dok je Srbija u odnosu prema prošloj godini napredovala za jedno mesto zahvaljujući tome što je u 2018. imala 26 više projekata stranih ulaganja u odnosu prema godini pre, te joj je i indeks povećan za 1,33 boda.

U Srbiji su prošle godine strane kompanije najviše ulagale u automobilsku industriju, hranu, tekstil i nekretnine, navodi se u izveštaju.

Od 105 zemalja analiziranih u 2019. prema Grinfilf FDI indeksu uspešnosti, 82 su ostvarile indeksni rezultat veći od jedan. Svaka od deset najbilje rangiranih zemalja za 2019. godinu imala je porast broja FDI projekata u odnosu prema godini pre.

Od deset najvećih svetkih ekonomija, pet ih ima ideksnu ocenu iznad jedan - Velika Bitanija (2,55), Indija (1,54), Francuska (1,26), Kanada (1,04) i Nemačka (1,01). Šest od najboljih deset imalo je veći rezultat u 2018. u odnosu prema 2017.

Zašto Hrvatska nije toliko poželjna za strane investitore?

O tom se pitanju pisalo dosta, no očigledno, kako primećuje Jutarnji list, postojeće državne subvencije nisu dovoljne da privuku investitore, posebno u industrijsku proizvodnju.

- Treba podsetiti na podatak da su u Srbiju inostrani ulagači u protekle četiri godine uložili sedam milijardi evra. Mađarska je na primer raznim merama privukla automobilske divove poput Mercedes-Benza, koji će graditi svoju drugu fabriku i uložiti milijardu evra i zaposliti 2500 ljudi, i BMW-a, koji u Debrecinu ulaže takođe milijardu evra u gradnju fabrike za proizvodnju električnih automobila.

(Telegraf Biznis/Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>