• 0

Alarm: Kriza se preliva i na one koji su bili otporni, Švajcarci brinu

Opasna kombinacija

  • 0
varilac

Foto: Pixabay

Globalno ekonomsko usporavanje, koje je zemlje poput Nemačke približilo recesiji, širi se i na Švajcarsku koja je ranije bila otporna, pokazali su podaci švajcarskih inženjerskih kompanija.

Ovaj sektor je izvestio o oštrom padu narudžbina, prihoda i izvoza tokom prvog polugodišta, jer je tražnja na ključnim tržištima pala, dok se trgovinski rat između SAD i Kine intenzivirao.

Situacija među kompanijama za mašinski i elektro inženjering se "još drastičnije pogoršala", poručuju iz industrijske grupacije Svismem, a prenosi agencija Rojters.

Iz iste grupacije navode da su nove porudžbine pale za 12,5 odsto u odnosu na godinu ranije. Prodaja u prvom polugodišstu pala je 1,9 odsto, dok je izvoz bio za 1,0 odsto manji.

- Postoje brojni signali slabljenja globalne ekonomije, kao što su globalni trgovinski rat koji više pogađa male zemlje od velikih, i brojne neizvesnosti u evrozoni, što je dovelo do jačanja švajcarskog franka - rekao je Hans Hes, predsednik Svismem-a.

- To je opasna kombinacija - ocenjuje on za Rojters.

Kompanije u Švajcarskoj, jednoj od najsnažnijih evropskih ekonomija, takođe se suočavaju sa problemima zbog švajcarskog franka, koji je nastavio svoju uzlaznu putanju prema evru u trenutku kad su se povećali politički rizici.

Franak se trenutno trguje na nivou od 1,087 franaka prema evru, što je blizu njegovog najvišeg nivoa u dve godine. Tako jak franak poskupljuje izvoz i umanjuje profitne marže.

Britanska agencija Rojters navodi i da sektor industrije čini oko 18 odsto švajcarskog BDP-a.

Švajcarska ekonomija je u prvom tromesečju porasla za 0,6 odsto, što je brže od prognoziranog rasta od 0,4 odsto i duplo veća stopa od 0,3 odsto na kraju 2018. godine.

Švajcarska vlada, koja trenutno očekuje rast od 1,1 odsto u tekućoj godini, trebalo bi da 5. septembra objavi svoje najnovije projekcije.

- Videli smo prilično snažan rast u prvom kvartalu 2019. godine, ali posmatrajući sve podatke objavljene otada - kao što su indeks menadžera nabavke, raspoloženje potrošača, podaci o izvozu -očekujemo da će rast u Švajcarskoj opasti - rekao je vladin ekonomista Ronald Indergand.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>