• 3

Približilo se: "Više nismo u stanju da odložimo svetsku krizu"

Fed više nije u stanju da odloži recesiju

  • 3

Više nema mesta pitanju da li američka ekonomija ide ka recesiji, kaže Piter Šif, poznati ekonomista i glavni globalni strateg u kompaniji EPC. Ocenjuje da je ogromna greška to što su Federalne rezerve smanjile kamatne stope prošlog meseca.

- Nikada nije smelo da se desi da stopu spuste na nulu u 2008. godine i zadrže je tako 7 godina - rekao je veteran broker.

- Nulta kamatna stopa i kvantitativno ublažavanje stvorili su probleme u našoj ekonomiji a generacijama će trebati da se isprave. Međutim, izlečenje nikada neće započeti ako se Fed vrati nazad na nulu (kuda se kreće) -

Prema Šifu, nemoguće je izgraditi održivu ekonomiju na leđima veštački niskih kamatnih stopa.

- Sve to utiče na rast cena nekretnina i druge imovine, stvarájući balone koji štete ekonomiji. Oslanjajući se na niske kamatne stope za rast, izvesno je da će nastupiti recesija kada se pooštri monetarna politika -

Održiva ekonomija može rasti samo na osnovu tržišno određenih kamatnih stopa, kaže Šif, koji je predvidio finansijski pad u 2008. godine. Prema njegovim rečima.

- Fed ne uzrokuje recesiju, jednostavno nisu u mogućnosti da to odlažu više - kaže on.

Godinama su se veštački održavale niske kamatne stope, ali najzad, dolazi kraj tome. Ogromni državni dug i Trampove tarife pružili su onaj poslednji korak koji nas gura ka neizbežnoj recesiji, rekao je Šif.

(Telergaf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Opet

    Po sirotinji, ko ima imat će više ko nema taj neće imati i dalje

  • Terija Zavjere

    A sta ce mo sada !? Lela Sela Lepo Gore

  • B.....

    Bice sto je Bogu ugodno radi spasenja ljudi. Hvala mu za sve premudrosti Njegove . . . .

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke