Približilo se: "Više nismo u stanju da odložimo svetsku krizu"

Fed više nije u stanju da odloži recesiju

Više nema mesta pitanju da li američka ekonomija ide ka recesiji, kaže Piter Šif, poznati ekonomista i glavni globalni strateg u kompaniji EPC. Ocenjuje da je ogromna greška to što su Federalne rezerve smanjile kamatne stope prošlog meseca.

- Nikada nije smelo da se desi da stopu spuste na nulu u 2008. godine i zadrže je tako 7 godina - rekao je veteran broker.

- Nulta kamatna stopa i kvantitativno ublažavanje stvorili su probleme u našoj ekonomiji a generacijama će trebati da se isprave. Međutim, izlečenje nikada neće započeti ako se Fed vrati nazad na nulu (kuda se kreće) -

Prema Šifu, nemoguće je izgraditi održivu ekonomiju na leđima veštački niskih kamatnih stopa.

- Sve to utiče na rast cena nekretnina i druge imovine, stvarájući balone koji štete ekonomiji. Oslanjajući se na niske kamatne stope za rast, izvesno je da će nastupiti recesija kada se pooštri monetarna politika -

Održiva ekonomija može rasti samo na osnovu tržišno određenih kamatnih stopa, kaže Šif, koji je predvidio finansijski pad u 2008. godine. Prema njegovim rečima.

- Fed ne uzrokuje recesiju, jednostavno nisu u mogućnosti da to odlažu više - kaže on.

Godinama su se veštački održavale niske kamatne stope, ali najzad, dolazi kraj tome. Ogromni državni dug i Trampove tarife pružili su onaj poslednji korak koji nas gura ka neizbežnoj recesiji, rekao je Šif.

(Telergaf Biznis)

Tagovi: globalna kriza, Kriza, piter šif, Recesija, svetska recesija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
 • O
  Opet

  Po sirotinji, ko ima imat će više ko nema taj neće imati i dalje

 • T
  Terija Zavjere

  A sta ce mo sada !? Lela Sela Lepo Gore

 • B
  B.....

  Bice sto je Bogu ugodno radi spasenja ljudi. Hvala mu za sve premudrosti Njegove . . . .