• 0

Najskuplji golub prodat je za 1,3 miliona dolara: Evo zašto Kinezi daju bogatstvo na njih

Sve do izuma telegrafa 1844. godine, golubovi u kući su ostali najbrži način za slanje poruka na velike udaljenosti

  • 0

Golubovi su jedna od najstarijih pripitomljenih ptica. Čuvani su hiljadama godina i korišćeni za hranu, slanje poruka i zabavu. Cenjeni su ne samo zbog brzine već i zbog svog izgleda, a postoji čak preko 800 pasmina, mnoge odgajane posebno da budu izložene na izložbama.

Golubovi pismonoše korišćeni su širom antičkog Egipta i Rima i njhova vrendost nije nešto novo. Otprilike 50. godine pre nove ere, jedan par golubova prodat je za 400 denarijusa, što je gotovo dvostruko više nego što je na godišnjem nivou plaćen jedan rimski vojnik u to vreme.

Sve do izuma telegrafa 1844. godine, golubovi u kući su ostali najbrži način za slanje poruka na velike udaljenosti. Ptice su mogle da prelete i do 1.600 kilometara u jednoj trci, a na kraćim daljinama su mogli da dostignu brzinu od 140 kilometara na sat.

Igrali su čak značajnu ulogu i u svetskim ratovima. Na hiljade golubova korišćeno je samo u Prvom svetskom ratu, ali njihova uloga u ratovima nije bila limitirana samo na prenos poruka. Na primer, 1907. godine nemački farmaceut Julijus Nubroner koristio je ove ptice kako bi do vojnika dopremio lekove.

golubovi, ptica, dete, peruška, perje Foto: Pixabay

Danas nećete videti mnogo golubova koji prenose poruke, ali ove ptice se i dalje koriste širom sveta, piše "Biznis insajder".

Nakon rata, sport je postao utočište za radničku klasu, nešto što su mogli da priušte. Ali i on se transformisao u današnje vreme. Njegova rastuća popularnost u Kini i ogroman porast bogatstva tamo naterali su ljude da ulažu stotine hiljada dolara u ptice, a nagradni fond za pobedu u nekim trkama može da bude podjednako veliki.

Kupci iz Kine potrošili su nekoliko poslednjih godina milione dolara na golubove. Obično ih kupe u Belgiji. Na primer, cene su se kretale u 2013. od 310.000 evra, a golub Armando dostigao je cenu ove godine čak 1,3 miliona dolara i to samo zato što su dva kineska kupca "ratovala" kako bi došli do njega. Ipak, Armando verovatno više nikad neće poleteti i biće korićen samo za razmnožavanje.

Dok je broj britanskih odgajivača pao sa 60.000 1990. na oko 21.000 danas, u Pekingu ih ima oko 100.000, a samo na Tajvanu na primer pola miliona, a taj broj raste.

Ovaj nedavni porast vrednosti prouzorkovao je međutim probleme. Prošle godine su dva muškarca pokušala da osvoje nagradu u trci golubova krijumčareći svoje ptice.

Svet trka golubova širom Kine promenio je reputaciju sporta.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>