• 0

Pripreme pred prodaju: Država kupuje akcije Komercijalne banke od EBRD-a i IFC

Republika Srbija će imati 83,23 odsto akcija Komercijalne banke

  • 0

Srbija, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), postigli su dogovor o tome da se 34,58 odsto akcija Komercijalne banke, koje su u vlasništvu EBRD-a i IFC-a, proda Republici Srbiji.

Po okončanju transakcije, Republika Srbija će imati 83,23 odsto akcija Komercijalne banke, navodi se u saopštenju EBRD-a objavljenom na zvaničnom sajtu te finansijske institucije sa sedištem u Londonu.

Transakcija je usledila nakon što je Republika Srbija još 26. juna otkupila 6,89 odsto akcija od fondova Svedfand (Swedfund) i DEG-a.

Ekspozitura Kombank Zlatibor, Komercijalna banka Foto: Komercijalna banka

Transakcijom se, dakle, završava konsolidacija vlasničke strukture Komercijalne banke, a Srbiji će omogućiti da ponudi na prodaju ukupno 83,23 odsto akcija Komercijalne banke u tekućem procesu privatizacije banke.

Kako se dodaje u saopštenju, EBRD i IFC, zajedno sa Republikom Srbijom, aktivno su podržavali oporavak i razvoj Komercijalne banke u poslednjim godinama, što je rezultiralo snažnim komercijalnim i finansijskim rezultatima koje je banka uspešno realizovala u 2017, 2018. i prvoj polovini 2019. godine.

Republika Srbija, EBRD i IFC, uvereni su da je Komercijalna banka u dobroj poziciji da ostvari uspešnu privatizaciju, što će ići i na korist njenih klijenata, srpskog bankarskog sektora u celini, kao i Republike Srbije, zaključuje se u saopštenju.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>