• 0

Sva komunikacija na auto-putevima u Saudijskoj Arabiji nastala je u Nišu

"Ono što Srbija velikom tržistu kao što je Saudijska Arabija sa gotovo 28 miliona stanovnika ima da ponudi jesu proizvodi koji imaju zadovoljavajuće kriterijume najzahtevnijih tržišta i kupaca u svetu, uključujući i halal standarde"

  • 0
Delegacija, SA Foto: Tanjug/Bojan Stekić

U Privrednoj komori Srbije su se sastali privrednici iz Srbije i Saudijske Arabije, zemlje u kojoj se nalazi 16 odsto svetskih zaliha nafte, a predsednik PKS Marko Čadež kaže da je glavni zadatak da srpske kompanije, ali i firme iz regiona, budu što prisutnije na velikom saudijskom tžištu.

Na otvaranju poslovnih susreta srpskih i saudijskih privrednika, Čadež je rekao da je u proteklih pet godina trgovinska razmena Srbije i Saudijske Arabije dostigla 174 miliona dolara, ali da to nije ništa u odnosu na potencijal koji postoji.

- Najveći potencijal danas nije samo trgovina, već partnerstvo naših i saudijskih kompanija u zajedničkim investicionim projektima i u zajedničkim proizvodnim programima - rekao je Čadež

Saudijskim privrednicima je poručio da Srbija ima da ponudi kvalitet i proizvoda i usluga, da su srpske kompanije kvalitetne i konkurentne i da Srbija danas jeste jedna od prepoznatih destanacija gde nastaje inovativna tehnologija.

- Ono što Srbija velikom tržistu kao što je Saudijska Arabija sa gotovo 28 miliona stanovnika ima da ponudi jesu proizvodi koji imaju zadovoljavajuće kriterijume najzahtevnijih tržišta i kupaca u svetu, uključujući i halal standarde, preko investicionih projekata do transfera tehnologija - kaže Čadež.

Sa saudijskim privrednicima je, dodaje, razgovarao o strategiji razvoja pametnih gardova i o nekoliko rešenja koja su nastala u Srbiji, pre svega na obezbeđivanju telekomunikacione infrastrukture i drugim inovacijama koje nastaju u Srbiji i koje izvozimo, te da u tom smislu Saudijska Arabija ima kontakt sa srpskom tehnologijom.

Rukovanje, ruke Foto: Profimedia

- Kada putujete auto-putevima u Saudijskoj Arabiji i pogledate u led znakove koji vas obaveštavaju da smanjite brzinu ili da je na putu problem zadržavanja, ta komunikacija duž celih trasa vaših auto-putove nastala je u Nišu i održava se u Nišu - kaže Čadež.

Na skupu su danas bili prisutni predstavnici srpskih firmi iz prehrambene industrije, firme koje proizvode med, ali i tehnologiju za njegovu proizvodnju, deo kompanija iz vojno -namenske industrije, velike građevinske i inženjerske kompanije, ali i zanimljive inovativne kompanije.

- Ono što vidimo kao posebnu šansu jeste rastuće tržište hrane i pića, naši proizvođači žitarica, goveđeg i ovčijeg mesa, mlečnih poriozvoda, vode, smrznutog povrće i voće, posebno jagode i maline. Tu vidimo veliku mogućnost da radimo zajedno - naveo je predsednik PKS i najavio da će u Srbiju uskoro na razgovore o konkretnoj poslovnoj saradnji doći "Salik", jedna od najvećih kompanija iz Saudijske Arabije.

Kao oblasti u kojima postoji mogućnost uspostavljanje saradnje Čadež je naveo i farameceutsku industriju.

Saudijska Arabija je najveći izvoznik nafte na svetu i ima vodeću ulogu u organizaciji OPEK, naftni sektor čini oko 80 odsto dohotka u budžetu, 45 odsto BDP i 90 odsto zarade od izvoza, a u novije vreme fokusirana je na razvoj i jačanje privatnog sektora sa ciljem diverzifikacije privrede i otvaranja novih tržišta.

Hani Bin Abdulah Bin Mohamed Mominah, ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH koji na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Srbiju, rekao je da je današnji susret privrednika nastavak posete delegacije Srbije 2017. Saudijskoj Arabiji za koju kaže da je dala vrlo dobar rezultat.

Predsednik Saveta saudijskih komora Al Aibidi Sami Abdulah naveo je da Srbija i Saudijska Arabija imaju jako dobre odnose koje, ističe, moraju da pretvore u vrlo korisne trgovinske odnose.

- Postoji mnogo potencijala za ulaganje i za trgovinu. Dogovorili smo se da konkretizujemo naše odnose. Želimo da se oni ošnaže, naročito u medicinskom i tehnološkom seketoru, i u oblasti turizma - rekao je on.

Iz Saudijske Arabije na skup u PKS došli su predstavnici kompanija koje su zaniteresovane za uvoz građevinskog materijala, za uvoz i izvoz prehrambenih proizvoda, kompanije zainteresovane za sistem odbrane i bezbednosti, kao i za ulaganje u turizam i izgradnju trgovinskih centara.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>