Džek Ma se povukao sa čela Alibabe, nakon što je stvorio biznis vredan 460 milijardi dolara

Međutim i nakon što se povuče sa čela Alibabe, očekuje se da nastavi da oblikuje budućnost kompanije

Milijarder Džek Ma, pionir e-trgovine u Kini, zvanično se povukao sa mesa izvršnog predsednika Alibabe u utorak, nakon što je napunio 55 godina i stvorio biznis vredan 460 milijardi dolara.

On će proslaviti svoju penziju na visokoj nozi, na Olimpijskom stadijumu u gradu Hangdžou, u kome je osnovana njegova kompanija.

Nakon što je dve decenije gradio Alibabu, Ma će svoje vreme posvetiti filantropiji. On je "Džek Ma fondaciju" osnovao 2014. godine i tada je rekao da mu je inspiracija bila "Bil i Melidna Gejts fondacija".

- Pre nego što napunim 70 godina, mogu da uradim nešto u drugom poljima, kao što je obrazovanje - rekao je on prošlog septembra.

Ma je svoju želju da se penzioniše najavio pre godinu dana. Međutim i nakon što se povuče sa čela Alibabe, očekuje se da nastavi da oblikuje budućnost kompanije kroz svoje članstvo u"Alibaba partnerstvu", grupom od 36 ljudi koji mogu da odaberu većinu direktora u odboru.

Takođe će zadržati 6.22 odsto deonica kompanije.

Ma, član komunističke partje, najpoznatiji je kineski privatnik i, sa bogatstvom od oko 40 milijardi dolara - najbogatiji čovek Kine. 

(Telegraf Biznis)

Tagovi: Alibaba, Džek Ma, penzija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
 • G
  Goran

  Stvorio robovlasnickim uslovima rada,a vi ga velicajte👍

 • М
  Мићко

  Браво царе!

 • I
  ime

  Čovek je čista legenda...