• 2

Srpska rakija na kineskom tržištu, posao vredan milion dolara (VIDEO)

Potpisivanju ugovora prisustvovao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić

  • 2

Srpska destilerija ''Zarić'' i kineska kompanija ''Golden dej'' zaključile su danas ugovor vredan milion dolara o izvozu rakije srpskog proizvođača u Kinu, a sporazum o saradnji potpisan je u okviru Međunarodnog kineskog sajma investicija i trgovine CIFIT 2019 u Sjamenu, u kineskoj provinciji Fuđijen.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, kao član delegacije Srbije na CIFIT-u, koji je postignutu saradnju srpske i kineske kompanije ocenio kao sjajnu vest, posebno za privrednike iz Srbije koji se bave prehrambenom industrijom.

Antić je ocenio da je Srbija na pravi način iskoristila priliku koju su joj pružili kineski domaćini odabravši je za počasnog gosta CIFIT-a, i da su srpski privrednici "razumeli Kinu i njeno tržistste i da su napravili dobre kontakte".

- Verujem da će kontakti i sastanci koje su na CIFIT-u imali naši privrednici i naša delegacija uroditi plodom i da ćemo kao rezultat imati nove poslovne aranžmane - rekao je Antić posle potpisivanja ugovora srpske i kineske kompanije.

Destilerija Zarić Foto: destilerijazaric.com

Dodao je da su predstavnici 20 srpskih kompanija, među kojima su i četiri kineske koje posluju u Srbiji, na najvećem kineskom sajmu investicija i trgovine ostvarile više stotina kontakata s raznim kineskim i drugim kompanijama.

- Naše kompanije su imale priliku da vide s kakvim poštovanjem se naši kineski prijatelji odnose prema Srbiji. Mislim da će to naše biznismene ohrabriti da s više agresivnosti i optimizma pokušaju da nađu svoje mesto na kineskom tržištu koje je sve zahtevnije - rekao je Antić, uz ocenu da srpske kompanije imaju kvalitet koji mogu da ponude kineskom tržistu.

Naglasio je da je CIFIT u prva dva dana posetilo oko 100.000 ljudi, kao i da je veliki broj posetilaca prošao kroz paviljon Srbije.

Antić je naveo da je delegacija Srbije tokom sajma u Sjamenu imala i veliki broj bilateralnih sastanaka s kineskim domaćinima, pre svega sa čelinicima provincija Sijamen i Fuđijen u kojoj je sedište kompanije Ziđin, koja je vlasnik RTB Bora.

Dodao je da je srpska delegacija prisustvovali i poslovnom brifingu s predstavnicima 450 kineskih i drugih kompanija koje su imale priliku da čiju kakva je investicione klima u Srbiji.

- Način na koji su ljudi iz Ziđina, HBIS-a, Linglonga iCRBC-a govorili o Srbiji, bila je najbolja preporuka. Oni su mnogo bolje od nas govorili zašto treba ulagati u Srbiji i koliko su dobrodošli u nasoj zemlji - kazao je Antić.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>