• 55

Trgovinska razmena Srbije i Češke premašila milijardu evra: Vučić zove investitore (FOTO)

- Nema te vrste finansijskih ili nekih drugih makroekonomskih rizika za ulaganje českih privrednika - podvukao je Vučić

  • 55
Srpsko češki forum

Foto: Predsedništvo Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da postoji želja da češki privrednici dolaze u Srbiju u još većem broju, kao i da se podstaknu srpski privrednici da izvoze ili investiraju u Češku.

Vučić je, na otvaranju Srpsko-češkog poslovnog foruma, istakao da je zadovoljan što vidi privrednike iz Češke u Beogradu, ali i veliki broj srpskih privrednika zainteresovanih sa saradnju sa tom zemljom.

To pokazuje koliko je napredna češka ekonomija, ali pokazuje i da se srpska ekonomija polako, ali sigurno oporavlja - da imamo uređene javne finasije, pod kontrolom, sa smanjivanjem javnog duga, suficit u budžetu četvrtu godinu za redom, istakao je Vučić.

- Nema te vrste finansijskih ili nekih drugih makroekonomskih rizika za ulaganje českih privrednika - podvukao je Vučić.

On je rekao da je Srbija želi značajno da podogne nivo investiranja u zemlju, te podsetio da je Češka, sa poslednjim ulaganjima u Telenor i Telenor banku, kao i u Knjaz Miloš, postala četvrta zemlja po nivou investicija u Srbiju.

- Mi smo 12 ili 13 trgovinski partner. To možemo da pojačamo, iako smo više nego utrostručili trgovinsku razmenu u poslednjih 10 godina - rekao je Vučić.

On je poručio da će se, tamo gde postoje problemi, kao što je slučaj sa Češkim domom, nastojati da se nađu najbolja rešenja.

- Ovo je moje obećanje vama - da ću se i lično baviti svakim problemom, jer želimo da dolazite u većem broju u Srbiju, da ulažete u našu zemlju - rekao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da želi da podstakne srpske privrednike da izvoze što više u Češku, a, oni koji imaju novca, i da investiraju u tu zemlju.

- Moja vrata za sve češke i srpske priverdnike biće uvek i u potpunosti otvorena - poručio je Vučić.

Dodao je da, što se tiče državne saradnje i saradnje sa državni kompanijama, postoji apsolutna otvorenost za češke investicije.

- Dobrodošli ste u našu zemlju. Uveren sam da će naša saradnja biti na još višem nivou - zaključio je Vučić.

Miloš Zeman i Aleksandar Vučić, forum

Miloš Zeman i Aleksandar Vučić - Foto: Predsednistvo Srbije

ZEMAN: DO MOJE SLEDEĆE POSETE, OČEKUJEM JOŠ BOLJU SARADNJU

Češki predsednik Miloš Zeman izrazio je očekivanje da će privredna saradnja Srbije i Češke, koja je inače cetvrta zemlja po broju investicija u Srbiji, dodatno porasti do njegove naredne posete Beogradu.

Tome će, kako je ocenio, doprineti i otvaranje stalnog prostora pri ambasadi i u Českom domu, za razgovore privrednika.

Zeman je podsetio da je uvek govorio, kako kaže, "neprijatnu činjenicu" - da je dobro kada trgujemo jabukama, ali da je bolje saditi stabla.

- Zato mi je drago, ne samo sto ''sadimo stabla'' u Telenoru, Telenor banci i Knjaz Milošu - rekao je Zeman i svima poželeo da sade ona ''stabla'' od čijih plodova će korist imati i njihova deca.

Zeman je, na otvaranju Srpsko-českog poslovnog foruma u Palati Srbija, u prisustvu više od 150 najuspešnijih privrednika, ocenio kao veoma dobro što postoje takve prilike za susrete i što ministri imaju bilateralne sastanke.

Međutim, još lepše će biti ako prostor za ove susrete bude permanentan, rekao je Zeman i dodao da je razgovarao sa ambasadorom, te da će se "Čeh trejd" preseliti u ambasadu.

On je naveo da je to korak koji vodi ka unapređenju saradnje.

- Ako bismo uspeli da rekonstruišemo Češki dom, to bilo drugo mesto za stalne susrete i iskoristili bismo ga za češko-srpsku saradnju - rekao je Zeman.

Podsetio je da između Srbije i Češke ne postoje nikakve prepreke, pa ni u oblasti trgovine.

- Ne uvodimo suvišne carinske mere, kao sto to rade neki drugi, već suprotno, i zbog toga se povećava obim tgovine između dve zemlje - rekao je predsednik Češke.

- Nadam se, kada sledeći put dođem kao predsednik, a imam još tri i po godine mandata, a doći cu još jednom, da ćemo uspeti da međusobna trgovina bude još veća - rekao je Zeman.

Češki predsednik je govorio i o Avala filmu, studiju i saradnji koja može uticati na dalji razvoj.

Aleksandar Vučić i Marko Čadež, forum

Aleksandar Vučić i Marko Čadež - Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

ČADEŽ: DUGO RAZGOVARAMO O DOLASKU VELIKE ČEŠKE FIRME U SRBIJU

Trgovinska razmena Srbije i Češke je od 2014. porasla za više od 70 odsto i prošle godine je premašila milijardu evra, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i naveo da se već dugo razgovara o ulasku velike češke firme Rockaway iz oblasti digitalnih servisa na srpsko tržište.

Na otvaranju Biznis foruma Srbija-Češka, kome su prisutvovali i predsednici dve države, Aleksandar Vučić i Miloš Zeman, Čadež je rekao da postoji veliko interesovanje čeških frimi u oblasti digitalizacije, te da će današnji skup možda biti prilika da se zaključe prvi veliki poslovi.

Čadež kaže da su poslednjih pet godina srpske kompanije duplirale izvoz u Češku na Biznis forumu na kome je prisutno oko 100 predstavnika srpskih kompanija.

- Poseban kvalitet našoj sradnji daje iznteresovanje čeških kompanija za značajna ulaganja u Srbiji u poslednjih godinu, dve - rekao je Čadež.

Tako je naveo ulaganje češke kompanije u Telenor, koja je, kaže Čadež, od cele Evrope izabrala Srbiju za razvoj i primenu 5G tehnologije u Naučno-tehnološkom parku u Beohgradu.

Izrazio je zadovljstvo što su na Biznis forumu prisutne dobre kompanije iz Srbije, među kojima je trećina iz prerađivačke industrije, kao i veliki sistemi poput Železnice, Rečnog brodarstva, EPS-a, i velike privatne kompanije kao što su “Eliskir” I “Vital”.

Podsetio je da je nedavno skopljen, kako je naveo, fantastičan posao između srpskih “Moji brendovi” i firme “Matoni” iz Ceške, glavnog partnera Pepsika koji je preuzeo “Knjaz Miloš”. .

- Srbija može da ponudi najbolje proizvode i rastuće IT industrije za digitalnu poljoprivredu, e-Zdravstvo i upravljanje industrijskim i energetskim sistemima. Neke od tih kompanija su danas sa nama - rekao je Čadež.

Čadež je poručio da i česki i srpski privrednici mogu da računaju na podršku PKS u svakodnevnom poslovanju.

Predsednik Privredne komore Češke Vladimir Dlouhi rekao je da je 50 českih privrednika pokazalo interesovanje da dođe u Srbiju i naglasio da se ne seća da je u poslednjih 30 godina bilo toliko interesovanje privrednika iz Češke za ulaganje u Srbiji.

Naveo je da su rezultati istraživanja Privredne komore Češke pokazali da češki privrednici smatraju da će Srbija biti prva sledeća zemlja koja će ući u EU i naglasio dobre privredne, kulturne i prijateljske odnose dve zemlje.

- Češka je u relativno solidnom periodu i porast češke ekonomije je dav puta veći nego u evrozoni. Imamo ekonomsku stabilnosti, rast BDP-a, naši budžeti beleže suficit, imamo najmanju nezaposlenost među zemljama OECD - rekao je Dlouhi.

Naveo je da makroekonomski rezultati Srbije pokazuju pad javnog duga i rast BDP-a u odnosu na 2009. i 2010. godinu, te da je u Srbiji postignuta makroekonomska stabilnost.

Naveo je da je u delegaciji privrednika inesvtitori poput češkog ulagača u Telenor, i druge fime kao što je Matoni, ali i one iz oblasti mašinstva, farmacije, prehbrambene industrije.

- Mogu da konstatujem da Srbija ima šta da ponudi Češkoj kada je reč o proizvodnji pneumatika, aluminijuma, bakra. Vodopriveda, energetika i zdravstvo su oblasti gde je moguća saradnja. Perspektivu vidimo i u poljoprivredi - kaže predsednik Privredne komore Češke.

Rekao je da češki privrednici vide veliki potencijal u uzajamnim investicionim i privrednim odnosima I zahavlio PKS na velikoj pomoći prilikom organizacije današnjeg Biznis foruma, kao i ambasadama dve države u Srbiji i Češkoj.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viktorija Vikica

    11. septembar 2019 | 21:23

    Svi investitori su dobrodosli u Srbiju. Ovo su odlicni rezultati!

  • МАЈА

    11. septembar 2019 | 18:16

    све земље које поштују Србију су увек добро дошле

  • Tresimesi1

    11. septembar 2019 | 17:21

    Stabilizacija Srbije na ekonomskom nivou,dovela je do toga da sve veći broj investicija ulazi u Srbiju.To je i u slučaju Češke.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>