Gori nego Grčka: Koliki je stvarni državni dug SAD?

Procena Alajans Bernštejn privlači pažnju ne samo ciframa kojima operiše, već je stvar u tome što je "dužničku dijagnozu" postavila veoma poznata finansijska struktura

Poznata američka finansijska kompanija Alajans Bernštejn obavila je istraživanje koje je razotkrilo stvarne razmere državnog duga SAD, a CNBC je tim povodom objavio specijalni prilog pod naslovom "Realni nivo duga SAD možda dostigne 2000 odsto ekonomije, naglašava se u izveštaju Vol Strita".

Procena Alajans Bernštejn privlači pažnju ne samo ciframa kojima operiše, već je stvar u tome što je "dužničku dijagnozu" postavila veoma poznata finansijska struktura, prenosi bankar.rs.

Poznatu finansijsku kompaniju je osnovao ekonomista i milijarder Zalman Haim Bernštejn, a ona danas upravlja aktivama vrednim 586 milijardi dolara, što njenoj dijagnozi daje dodatnu težinu.

Posle pažljivog iščitavanja računica i preporuka američkih finansijskih eksperata stiče se utisak da se radi o pripremi javnosti za rezanje socijalnih programa i drugih elemenata države blagostanja.

Ironijom sudbine, Zalman Haim Bernštejn je nekoliko godina života potrošio na realizaciju Maršalovog plana: na šeme američkog investiranja u zemlje Zapadne Evrope radi uzdizanja njihovih ekonomija i jačanja uticaja SAD na Starom kontinentu u kontekstu konkurencije sa ŠSR.

Samo, to je bilo u prošlosti, a danas firma koju je osnovao jedan od utemeljivača Maršalovog plana aktivno signalizira da će za spasavanje američke ekonomije od dužničke gangrene biti potreban skalpel ili čak motorna testera.

A neće rezati ono što SAD duguju vlasnicima svojih dužničkih obveznica već – američke socijalne garancije. CNBC je objasnio kako je Alajans Bernštejn izračunala dug SAD i ukazala zbog čega je to važno:

- Alajans Bernštejn je razradila metodologiju koja je dala rezultat: SAD duguju 1832 procenta od svog BDP. U ovo nije uračunat samo klasični državni dug, nego i obaveze iz socijalnih programa poput "Socijalnog osiguranja", Mediker (zdravstvenog osiguranja) i državnih penzija -

Obično se kao nivo duga SAD navodi 22,5 triliona dolara, što je ekvivalentno približno 106 procenata američkog BDP.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Tagovi: američki dug, Amerika, BDP, Grčka

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (13)
Poređaj komentare:
 • P
  Prc

  Ih sto ce sad srbende da slave :)

 • Y
  Yu

  Zato unistavaju svijet a posebno Arapske zemlje i pljackaju im naftu,

 • R
  Raša

  Pitanje je koliko aparati za održavanje u životu mogu da rade.