• 4
 ≫ 

Ko ima dovoljno novca da kupi Komercijalnu banku?

 ≫ 

Ponuđači koji su zainteresovani za Komercijalnu banku motivisani su pre svega širenjem sopstvene aktive, za šta su i planirale investicije

  • 4
Komercijalna banka

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Koverta u kojoj su četiri ponude za Komercijalnu banku otvorena je, ali nije obelodanjeno ko je tačno poslao neobavezujuću ponudu, niti koliko su oni koji su konkurisali, spremni da izdvoje za "srpsko srebro".

Ministarstvo je potvrdilo da je reč o bankama koje su već prisutne na našem tržištu i jednom fondu. Kako smo i ranije pisali, zainteresovanost za Komercijalnu banku nisu krile NLB banka i domaća AIK koje su i predale ponude, kao i konzorcijum domaće Direktne banke, grčke Eurobanke i američkog investicionog fonda Riplvud advajzoriz.

Ko će od njih dati i obavezujuće ponude odlučiće se posle analize i rangiranja ponuđača za drugu fazu. Treba imati u vidu i da se banka kotira na berzi.

Oni koji je prođu dobiće pristup dokumentaciji banke kako bi analizirali njeno poslovanje a očekuje se da obavezujuće ponude predaju polovinom novembra.

Kako je ranije navedeno, uplate depozita za učešće na tenderu zavisiće od vrste tendera. A ceo proces privatizacije trebalo bi da bude završen do kraja godine.

Komercijalna banka trenutno u Srbiji drži 11 odsto udela u tržištu, ima više od 3.000 zaposlenih. Banka je u prošloj godini ostvarila konsolidovanu neto dobit od 8,38 milijardi dinara ili 71 miliona evra.

A prema procenama, vredi nešto iznad 400 miliona evra. Toliko, ove nabrojane banke pojedinačno (ili zajedno) imaju da daju.

NLB BANKA

Kako su za naš portal potvrdili iz NLB banke iz Ljubljane još početkom leta, njihov trenutni tržišni udeo u Srbiji je ispod 2 odsto, te su zainteresovani za pronalaženje načina za rast poslovanja u našoj zemlji.

Iako, lider na slovenačkom tržištu ova banka u Srbiji je mala. Preuzimanjem Komercijalne postala bi druga po veličini banka sa 12,5 odsto tržišta i aktivom od oko četiri milijarde evra.

- Srpsko tržište je najveće tržište u regionu kada je reč o našem sektoru i time, naravno, jedno od glavnih tržišta u našem okruženju poslovanja. Kako je naš trenutni tržišni udeo u Srbiji ispod 2 odsto, zainteresovani smo za pronalaženje načina za rast poslovanja u vašoj zemlji, i preko M&A ako bismo pronašli dobru priliku. U tom cilju analiziramo i pratimo sve transakcije na tržištu, uključujući i Komercijalnu banku - rečeno je tada u NLB za Telegraf Biznis.

Komercijalna banka

Foto: Promo

RAJFAJZN I AIK

Prema udelu u tržištu, Rajfajzn ima skoro 8 odsto, odnosno peta je po velični, ali bi kupovinom Komercijalne postala prva. Iz sedišta banke su više puta ponovili da traže na Balkanu prostor za širenje i da merkaju potencijalne banke za preuzimanje. Spekulisalo se tako da bi mogla da preuzme Adiko, i to u celom regionu, ali i našu Komercijalnu.

AIK banka u vlasništvu privrednika Miodraga Kostića drži 5,4 odsto odsto tržišta sa aktivom od 208 milijardi dinara. Takođe, ako bi uzela Komercijalnu bila bi prva. Da novca imaju jasno je po stalnim akvizicijama u regionu i širenjem poslovanja.

DIREKTNA BANKA 

Trenutno veoma mala, manja od NlB, sa učešćem sa nekih 1, 5 odsto tržišta. Ova banka koja je u vlasništvu domaćih privrednika Andreja Jovanovića i Bojana Milovanovića, kako se spekuliše dala je ponudu zajedno sa fondom Riplvud advajzoriz kojim upravlja biznismen Tim Kolins.

Ko se seća Kolinsa i njegove ideje o poslovnom planu za ovaj deo Balkana od pre nekoliko godina, kupovina Komercijalne banke je na vrhu te liste. Bar njenog manjeg udela.

S druge strane, Andrej Jovanović je ove godine učestvovao u dve velike transakcije koje su donele milione evra koje bi bile dovoljne da se ponude za Komercijalnu banku. Naime, početkom godine prodat je Bambi Koka Koli za 260 miliona evra, a onda letos i Knjaz Miloš kompaniji Pepsi. Iako vrednost ove druge transakcije nije ozvaničena, jasno je da nije bila manja ispod 200 miliona.

Podsetimo, Jovanović je partner investicionom fondu Mid Europa, a zajedno su imali u vlasništvu gore navedene kompanije.

Komercijalnu banku inače čine i banka ad Beograd, Komercijalna banka ad Podgorica, Komercijalna banka ad Banja Luka i Kombank Invest ad Beograd.

(Telegraf Biznis/V.B)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stojko

    13. septembar 2019 | 13:35

    Ko ima para za Mali procenat?

  • KimDzong

    13. septembar 2019 | 13:23

    Ima ovaj sto je malopre sudio Spancima!😉

  • GP

    14. septembar 2019 | 16:31

    Zna se ko, zvezda! To je njihova banka! Njih finansira jer jedino oni ne moraju da vracaju kredite.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>