• 1

Naplata potraživanja i dalje veliki problem, kasne milijarde i milijarde

Privredna društva su prošle godine svojim partnerima ostala dužna čak 2.613 milijardi dinara

  • 1
Biznismen drži novac, prekršteni prsti

Foto: Shutterstock

Naplata potraživanja preduzeća i dalje je jedan od najvećih problema u privredi Srbije, a stručnjaci ukazuju da njeno povećanje ima najveći uticaj na realnu profitabilnost preduzeća.

Privredna društva su prošle godine svojim partnerima ostala dužna čak 2.613 milijardi dinara - za 3, 2 odsto više nego 2017. godine.

Rokovi plaćanja kod gubitaša iznoze 251 dan, a po pitanju naplate potraživanja i plaćanja obaveza, najviše finansijske discipline ima među privrednim društvima koja su na listi "100 naj" APR sa najvećim poslovnim prihodom i ona su svoja potraživanja naplaćivala za 51 dan, a plaćali svoje obaveze za 73 dana, saopšteno je prošle nedelje u Agenciji za privredne registre.

Osnivač organizacije ProFectum koja se bavi edukacijom i unapređenjem poslovnih veština Milorad Milivojević objašnjava da firma koja uspe da za 20 odsto poveća prodaju, a za pet odsto naplatu, može da ostvari povećanje profita od 80 odsto.

- U Srbiji je naplata postala ozbiljan problem i takva situacija je već desetak godina, postalo je neka vrsta opšte kulture, a firme nestaju sa tržista a bile su likvidne jer su imale nenaplaćena potraživanja - naveo je on.

Milivojević za Tanjug kaže da je na stručnim seminarima mogao da čuje različite primere, među kojima i da firma koja ne daje svoju robu na odloženo nema problema sa likvidnošću, a da ona koja je fleksibilnija i to dozvoljava, upada u probleme.

- Mi savetujemo, a to firme još uvek teško prihvataju, da se prilagode stanju na tržistu i da shvate da nije svako kupac i da treba imati u vidu da kada se roba uzme, treba je i platiti - rekao je on.

Kako kaže, to nije problem samo u Srbiji već da svuda u svetu postoji problem sa naplatom.

Sagovornik Tanjug navodi da je u Srbiji za izvršenje potrebno 635 dana, Mađarskoj 335, Makedoniji 385, Hrvatskoj 561, Nemačkoj 394, Francuskoj 331, Finskoj 231....

Kako kaže, mala i i srednja preduzeća imaju veći problem jer je veća konkurentnost, a najugroženiji su uvoznici jer oni svoje obaveze moraju odmah na plate, a onda čekaju na novac.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pitam

    13. septembar 2019 | 15:32

    Koliko je u tome učešće javnog sektora gde se na naplatu roba i usluga na osnovu propisa čeka od 45 do 105 dana?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>