• 3
 ≫ 

Jedinstveni šalter: Vrtić, katastar, dečiji dodatak, poreska, sav posao završićete na jednom mestu

 ≫ 

Prava na dečiji dodatak, besplatan vrtić, nakanda za porodilje, ozakonjenje objekata...sve ovo možete da završite na jednom mestu

  • 3

Najiritantnija rečenica u Srbiji "fali ti jedan papir" ili Ft1p počeće sve manje da se izgovara, a i ako se to dogodi, neće morati ubuduće da iznova obilazite zgrade institucija, već ćete sve moći da završite na jednom mestu.

Taj objedinjeni posao obavljaće se na tzv. Jedinstvenom upravnom mestu, a to znači da građani više neće obilaziti različite šaltere u nekoliko institucija, već će sve pronaći na jednom mestu razgovarajući sa jednim službenikom za posao koji treba da završe. Štedeći pri tom i vreme i novac.

Osnovna ideja uvođenja jedinstvenog šaltera jeste da postane veza građana sa svim organima sa kojima oni, kao stranka, moraju direktno da komuniciraju radi završavanja nekog posla, odnosno ostvarenja jednog ili više prava ili obaveza.

Na primer, prava na dečiji dodatak, besplatan vrtić, nakandu za porodilje, ozakonjenje objekata i slično.

To omogućava građanima da na jednom mestu dobiju sve informacije, podnesu samo jedan zahtev i komuniciraju samo sa jednim službenikom i na tom istom mestu dobiju odgovarajuće rešenje, a uprava je dužna da posao organizuje na način da se on završi najbrže moguće uz minimalno vremensko i novčano opterećenje za građane i privredu.

- U 2018. godini osam gradova i opština u Srbiji od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave je dobilo ukupno 52 miliona dinara za uspostavljanje jedinstvenog upravnog mesta - Lazarevac, Žitište, Šabac, Sombor, Smederevska Palanka, Kruševac, Pirot i Bela Palanka - rekao je za Telegraf Biznis državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević.

Upravno mesto

Foto: MDULS

Prema njegovim rečima, Lazarevac je prvi grad koji je završio i otvorio Jedinstveno upravno mesto, a u narednih nekoliko meseci očekuje se da budu otvoreni i u ostalim gradovima.

- Građani Lazarevca sada na jednom mestu, na osam šaltera različitih službi, koji se nalaze u jednoj prostoriji u zgradi opštine, mogu da završe poslove zbog kojih su ranije morali da obilaze četiri različite institucije. To će građanima uštedeti vreme i novac, jer sada u Lazarevcu imaju jedno mesto na kome će završavati sve poslove koje imaju sa upravom - kaže Stević.

Objašnjava da u Jedinstvenom upravnom mestu u Lazarevcu nalaze se šalteri za prijem zahteva, izdavanje potvrda, uprave prihoda, matične službe, katastra, šalter za građevinske poslove, kao i za komunalne poslove.

Kako kažu iz resornog ministarstva, jedinstveni šalter je jedna u nizu novina koju donosi reforma javne uprave, a cilj je da se jedinstveno upravno mesto uspostavi u svim opštinskim i gradskim upravama.

Za to su obezbeđeni zakonski temelji, a od prošle godine počeli i sa realizacijom posebnog programa od 52 miliona dinara kroz koji je podržano najpre osam pilot lokalnih samouprava, koje organizaciju rada i radni prostor prilagođavaju uspostavljanju Jedinstenog upravnog mesta.

Opštine koje su podržane:

Lazarevac – 8.650.000 dinara

Žitište – 7.450.000 dinara

Šabac – 7.000.000 dinara

Sombor – 7.000.000 dinara

Smederevska Palanka – 6.000.000 dinara

Kruševac – 5.500.000 dinara

Pirot – 5.200.000 dinara

Bela Palanka – 5.200.000 dinara

(Vesna Bjelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Obecanje ludom radovanje

    14. septembar 2019 | 10:21

    Zamisao je dobra i pozitivna kada se ovako lepo pročita ili ti neko objavi ... Ako bude povećan i broj operativaca koji će da obavljaju poslove onda će to biti za svaku pohvalu. Bojim se da na kraju samo budu ukinuta mnoga radna mesta, a poslovi na novom šalteru budu usporeni zbog više dokumentacije koju je potrebno obaviti... Nešto slično kao kada zovete moderan Call centar koji ima 2 operativca i mnogo linija za čekanje... To znači mnogo strpljenja u novim redovima za čekanje...

  • Mica

    14. septembar 2019 | 10:05

    Ii nebih trebalo biti primljene dece preko reda, krvnog srodstva, poznanika, mita itd.

  • Mako

    14. septembar 2019 | 11:57

    Bravo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>