• 27
 ≫ 

Druga strana medalje: Svaki peti nemački penzioner biće siromašan

 ≫ 

Za dvadeset godina će svaki peti penzioner u Nemačkoj biti pogođen siromaštvom – i to ako privreda beleži dobar rast.  To pokazuje studija objavljena usred svađe koalicionih partnera o budućem modelu penzionog osiguranja.

  • 27
Nemačka, recesija, kriza

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Kroz dve decenije će 21,6 odsto penzionera u Nemačkoj biti siromašno i to pod uslovom da privredni rast ostane približan onom u prethodnoj decenije, tvrde u novoj studiji stručnjaci Nemačkog instituta za istraživanje privrede (DIW). Trenutno je 16,8 odsto penzionera siromašno.

Kao siromašna u starosti važi osoba koja od penzije – iz državnog ili privatnog osiguranja, svejedno – ne može da pokrije troškove života. Drugde se siromaštvo definiše kao manje od 40 ili 50 odsto medijane svih primanja u zemlja. Mediji u Nemačkoj uglavnom govore o 900 evra mesečno ili manje.

Procena istraživača DIW je, kako ocenjuje Špigel, vrlo optimistična jer pretpostavlja jak privredni rast do 2039. godine.

- Ako se konkuktura recimo lošije razvija, broj siromašnih starijih sugrađana bio bi još veći: slaba ekonomija vodi većem broju nezaposlenih koji onda mogu manje da odvajaju za starost - piše Špigel na svom portalu.

DIW u studiji locira nekoliko grupa koje su posebno ugrožene – pre svega oni koji su radni vek proveli bez ili sa slabijom stručnom spremom, kao i samci – posebno žene. Trenutno ovde istok Nemačke stoji bolje zbog više zaposlenosti žena tokom komunizma u DDR-u, ali će se ta krivulja dugoročno menjati.

Studija dolazi u pikantnom političkom trenutku dok Socijaldemokrate u koalicionoj vladi sa Demohrišćanima pokušavaju da proguraju koncept „osnovne penzije“ koju treba garantovati svima.

Demohrišćani insistiraju da tome prethode opsežne provere da li nekome treba to dodatno osiguranje, dok Socijaldemokrate žele da dodatnu penziju dobija svako ko je radio najmanje 35 godina.

DIW vidi problem u oba modela – prvi bi smanjio siromaštvo za samo 0,4 odsto, a drugi bi više pomogao onima kojima ta vrsta pomoći uopšte ne treba jer im je penzija dovoljna za život. DIW predlaže da se uvede jednostavna provera koja bi obezbedila da samo zaista ugroženi dobijaju ovakvu pomoć.

(Telegraf Biznis/DW)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    15. septembar 2019 | 11:17

    A nasi penzioneri su bogatasi, hahaa

  • Crni

    15. septembar 2019 | 11:50

    Ma jadni oni umrece od gladi ...Jedina razlika sto smo u Srbiji skoro svi siromasni radili ili bili u penziji

  • Bas

    15. septembar 2019 | 11:12

    U Nemackoj 5 a u Srbiji svaki 2...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>