• 1

U Evropskoj uniji se više neće jesti govedina i soja iz Brazila

Brazil je izložen mnogobrojnim međunarodnim kritikama zbog desetine hiljada šumskih požara u Amazoniji ove godine

  • 1
Amazonija požari

Foto: Tanjug/AP

Finska, koja trenutno predsedava EU, zatražila je od država članica da "obustave uvoz govedine iz Brazila", rekao je finski ministar finansija Mika Lintila u Helsinkiju, prenosi Rojters.

On je rekao da bi EU trebalo da obustavi uvoz iz govedine iz Brazila te da razmotri suspenziju uvoza soje kako bi izvršila pritisak na brazilsku vladu da se odlučnije bori sa požarima u Amazoniji i da zbog stočarstva i uzgoja soje prestanu da podmeću požare u "plućima Zemlje".

Dodao je da razmišlja da uputi zahtev i kada je reč o uvozu soje u cilju "jačanja pritisaka, kako bi brazilska vlada učinila nešto u vezi sa šumskim požarima".

Brazil je izložen mnogobrojnim međunarodnim kritikama zbog desetine hiljada šumskih požara u Amazoniji ove godine.

Francuska i Irska zapretile su da će blokirati sporazum o slobodnoj trgovini između EU i zemalja Merkosura (Brazil, Urugvaj, Argentina i Paragvaj) ne bude li Brazil štitio Amazoniju.

Najrazvijenije države sveta (G7) ponudile su Brazilu pomoć u iznosu od 20 miliona američkih dolara za gašenje požara strahujući od štetnih posledica za klimu.

Neki u Brazilu su to dočekali sa zahvalnošću, ali su drugi protumačili kao simbol kolinijalizma koji Brazilu oduzima pravo da suvereno upravlja svojom zemljom.

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro rekao je da se požari "ne mogu koristiti kao izgovor" za sankcije, ali zbog pritiska je ipak u gašenje požara poslao i vojsku.

Po poslednjim podacima, od januara 2019. na području Amazonije zabeležena su čak 78.383 požara, što je rekordan broj od 2013. godine otkad se o tome vodi evidencija.

(Telegraf Biznis/Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>