• 0

Oni su glavni oslonac ekonomija regiona, ali mnogi još nisu spremni da budu bankarski klijenti

Mikro i mala preduzeća glavni su oslonac ekonomija u regionu poručeno je sa konferencije Evropskog fonda za Jugoistočnu Evropu (European Fund for Southeast Europe – EFSE) na kojoj je naveden podatak da je od svog osnivanja, ovaj investicioni fond plasirao blizu tri milijarde evra u 16 zemalja u kojima deluje.

  • 0

Tako je isplaćeno blizu milion kredita krajnjim korisnicima sredstava, u ukupnom iznosu od sedam milijardi evra za mikro i mala preduzeća i domaćinstva, a među kojima su i ona u Srbiji.

Blizu 300 predstavnika međunarodnih i regionalnih finansijskih institucija, investitora, centralnih banaka i najvećih evropskih donatora okupilo se u Beogradu na konferenciji pod sloganom "Podsticanje preduzetništva“.

Na konferenciji su predstavljena i razmenjena iskustva u vezi sa konkretnim rešenjima kada su u pitanju izazovi sa kojima se suočava ovaj ključni sektor ekonomije u Jugoistočnoj Evropi, odnosno Turskoj, Ukrajini, Belorusiji, Rumuniji, Bugarskoj, Moldaviji i zemljama Kavkaza.

Panelisti, među kojima su bili predstavnici banaka i mikrokreditnih institucija, predstavili su najbolja iskustva odgovornog finansiranja, prilagođena potrebama preduzetnika koji žele da razviju svoje poslovanje.

Takođe, na konferenciji je bilo reči, navodi se, i o alternativnim finansijskim i nefinansijskim rešenjima koja pokreću inovacije na tržištu.

Poseban fokus stavljen je na finansiranje poljoprivrednika, kao i na usluge fintek kompanija i njihovu saradnju sa finansijskim institucijama i preduzetnicima. Naročito što mnogi iz tih oblasti još nisu spremni da budu bankarski klijenti. 

Sajam preduzetništva, koji je održan tokom konferencije predstavio je nekoliko mikro i malih preduzeća čiji je uspeh podržan kroz aktivnosti Fonda.

- Mikro i mala preduzeća su glavni oslonac ekonomija u regionima u kojima radi Evropski fond za Jugoistočnu Evropu. Okupljajući ključne aktere koji mogu da podrže razvoj preduzetnika i omoguće im pristup potrebnim resursima, Fond doprinosi održanju ekonomskog rastu u zemljama operacija - istakao je predsednik Upravnog odbora Fonda Kristof Tiskens.

Evropski fond za Jugoistočnu Evropu osnovala je Nemačka razvojna banka (KfW) 2005. godine uz podršku Evropske unije, Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke i drugih javnih i privatnih investitora.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>