• 12

U radnje stiže važno obaveštenje: Ko se ne odrekne plastičnih kesa, prete mu ove kazne

Ko se ogluši o odluku može biti kažnjen novčanom kaznom i do 150.000 dinara, a inspektori će biti, kako se najavljuje, stalno na terenu

  • 12

Odluka o zabrani upotrebe plastičnih kesa u Beogradu stupa na snagu od januara sledeće godine, međutim, u radnje je već počelo da stiže upozorenje.

- Trgovci su dužni da izbace iz upotrebe plastične kese na mestu prodaje, u svim maloprodajnim objektima, kao i u uslužnim i drugim deltanostima na teritoriji grada Beograda - piše u obaveštenju koje je stiglo jutros u jednu prodavnicu.

Kako se precizira, mera se ne odnosi na proizvode koji se pakuju u ambalažu i takav materijal sa kojim je proizvod u direktnom kontaktu.

Trgovci, navodi se, mogu za potrebe kupovine obezbediti i staviti na raspolaganje potrošačima torbe za kupovinu, bez i uz naknadu.

U obaveštenju se precizira i da su propisane kazne za kršenje ove odluke 150.000 dinara za pravno lice, ili 25.000 za fizičko lice.

Dodatno, osim odgovornog lica, kazniće se i preduzentik novčanom kaznom od 75.000 dinara, navodi se u odluci, odnosno obaveštenju.

Precizira se da odluka stupa na snagu 1. januara, a Beograd je ujedno i među prvim gradovima koji se odlučio za ovaj potez.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zadnje vreme

    Kad vlast toliko brine o ekologiji, zar nije sramota što pogotovo leti ceo Beograd smrdi na kanalizaciju jer se ispušta u reke? Gde su sistemi za preradu otpadnih voda. Ukrašava se grad novim fontanama i rekonstrukcijama a šta to vredi kad je sve zagađeno

  • Ekolog

    Nekada smo po bakalnicama kupovali samo potrebno za taj dan i to stane u neku torbu, sada idemo jednom nedeljno, ja dva puta mesečno idem u market cifra oko 8-9 hiljada po jednoj kupovini koliko torbi da ponesem? Ako već imaju ,,ekološke" kese zašto nemaju masovnu primenu?

  • Nostalgija

    Čini mi se da niko na svetu ne troši više plastičnih kesa od nas na Balkanu. Vratite papirne kese za hleb i robu na merenje pa sve to u stari dobri zembilj od rafije.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke