• 10
 ≫ 

Kraj jedne velike ljubavi: Lukašenko poručio Putinu da mu nafta "i nije neka"

 ≫ 

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko najavio je potragu za alternativama ruskoj nafti.

  • 10

Nagomilane tenzije i novi skandali podstakli su Belorusiju da traži alternativne dobavljače nafte. Ideja nije nova - Lukašenko je ranije dao nalog za kupovinu goriva na svetskom tržištu. Trenutno Minsk razmatra opciju isporuke iz zalivskih država. A sve zbog činjenice da Lukašenko ne može da pregovara sa Moskvom.

Kao rezultat toga, Rusija bi mogla da izgubi tržište od 20-25 miliona tona u Belorusiji.

Prema rečima Lukašenka, zemlja je primorana da traži alternativne opcije za snabdevanjem gorivom, između ostalog i zbog poreskog manevra u naftnom sektoru, koji je uveden u Rusiji.

- To znači da su naše dve rafinerije nafte bile u nepovoljnijem položaju u odnosu na njihove rafinerije ... Vodili smo se prema svetskoj ceni. Ako je tako, moraćemo da kupujemo naftu na tržištu. Ovo je potraga za alternativom - rekao je Lukašenko.

Štaviše, Lukašenko je primetio da ruska nafta iz Urala nije najkvalitetnija na svetu.

Istovremeno, šef države prepoznaje energetsku zavisnost Belorusije od Rusije, ali ne smatra da je kritična.

- To danas nije katastrofa. Poreski manevar nas je tome naučio - rekao je Lukašenko.

Od početka ove godine, Belorusija je izgubila 240 miliona dolara zbog ruskog poreskog manevra, rekao je zamenik koncerna Belneftekhim Vladimir Sizov. Po nalogu predsednika Belorusije, Belneftekhim razvija alternativne izvore nafte za Rusiju, dodao je.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Imenjak

    27. septembar 2019 | 13:24

    Pametan covek i razumniji od ljubitelja Putina i Staljinista bezi na zapad od srednjeg veka i Bojara otkacio ih ko blato s nogu tako treba i nas Vucic i da im zahvali ni na cemu adio

  • PETAR 1

    27. septembar 2019 | 12:05

    Pametan covek ima glavu da misli, kome i kada su rusi doneli blagostanje i korist, u istoriji sveta to ne postoji, pa oni su svoj deo zemlje prodali amerima, pare spiskali a sada uce nas kako i sta da radimo. Osim vere i crkve rusi daleko vam lepa kuca. Molim sve koji zele da mi odgovore na moj komentar, pre nego sto pocnu da pisu, molim da ukljuce saznanja iz istorije i ne pisu napamet, hvala.

  • DARKO 100%

    27. septembar 2019 | 11:34

    Jesmo braca al na dzepovi nisu,na to je Lukasenko mislio😉

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>