Ako imate firmu ili radnju pazite, možete "popiti" kaznu i do 100.000 dinara

Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara počeo je da se primenjuje, a u neke radnje ovih dana stigao je i podsetnik na obaveze preduzetnika, ali i kazne.

Ukoliko tablicu sa podacima o firmi istaknete na fasadi zgrade, možda ćete biti u obavezi da tražite dozvolu za postavljanje sredstva za oglašavanje ili vam komunalni inspektor napiše kaznu za prekršaj. Čak i ako ste mikro ili malo pravno lice ili preduzetnik i ostvarujete godišnji prihod manji od 50 miliona dinara, navodi se u obaveštenju.

Dakle, ako tablicu sa podacima o firmi istaknete na fasadi zgrade, možda ćete biti u obavezi da tražite dozvolu za postavljanje sredstva za oglašavanje. Ili vam komunalni inspektor napiše kaznu za prekršaj.

U upozorenjui se daje opis da istaknuta firma postaje sredstvo oglašavanja ukoliko je veća od 0,25 metara kvadratnih, ili nije napravljena na jednostranom sredstvu za oglašavanje, ili na njoj stoje i drugi podaci osim poslovnog imena sa podacima o delatnosti, sedištu i drugim obaveznim elementima propisanim Zakonom.

Za postavljanje i korišćenje sredstva za oglašavanje bez dozvole propisana je kazna za prekršaj i to u iznosu 100.000 dinara za pravno lice i 60.000 dinara za preduzetnika.

Takođe, kazna za prekršaj je propisana i za postavljanje i korišćenje sredstva za oglašavanje suprotno dobijenoj dozvoli i to u iznosu 50.000 dinara za pravno lice i 30.000 dinara za preduzetnika.

Inače, srpski manji preduzetnici i krupnija preduzeća od Nove godine plaćaju porez za isticanje i reklamiranja firme na javnim površinama od 40.000 pa do 500.000 dinara na godišnjem nivou.

(Telegraf Biznis)

Tagovi: isticanje firmi, isticanje reklame, Oglašavanje, preduzetnici, Reklamiranje

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (14)
Poređaj komentare:
 • M
  Milorad

  U sunce ti žarko!

 • S
  Smislov

  Osnovno pravilo ekonomije je, što više poreskih obveznika, a što manja poreska stopa ... Ali ne, kod nas ako čovek ima profit od sto dinara, " oni " hoće da mu uzmu tristo za kojekakve dažbine, zato se i zatvaraju mnoge firme u privatnom sektoru ... Ugušiše brale

 • S
  Sepp

  Ja moju odjavio onog dana kad je ovaj seo