• 1

EU spremna: Nameravamo da Amerikancima uzvratimo istom merom

EU sa žaljenjem konstatuje da SAD nameravaju da uvedu dodatne tarife na uvoz iz EU.

  • 1

- Ako SAD uvedu mere to će gurnuti EU u sitaciju da mora da uradi isto - izjavila je komesaraka za trgovinu EU Sesilija Malmstrom.

Upozorenje Brisela da se na vreme zaustavi mogući "trgovinski rat" SAD i EU stiglo je nakon što je Svetska trgovinska organizacija podržala zahtev SAD za uvođenje tarifa na evropsku robu zbog nazakonitih subvencija koje su evropske vlade dodelile proizvođaču aviona Erbasu.

SAD su najavile tarife od 10 odsto na proizvode evropske avioindustrije, a 25 odsto na drugu evropsku robu počev od mesnih i mlečnih prerađavina, masilina, kafe pa čak i odevnih predmeta od vune prizvedene u EU.

- EU žali zbog namere SAD da uvedu tarife na uzvoz iz EU. To će u prvom redu pogoditi američke potrošače i kompanije i zakomplikovati dalje pregovore - izjavio je portparol Evropske komisije Danijel Rosario.

U Evropskoj komisiji kažu da se razmatraju sve mogućnosti evropskih kontra-mera u slučaju da SAD uvedu najavljene tarife, ali i dodaju da EU želi da se foksuira na iznalaženje rešenja. U Briselu podsećaju da se početkom sledeće godine očekuje odluka Svetske trgovinske organizacije u slučaju Boing, koja bi dala za pravo EU da zbog nezakonitih američkih subvencija uvede tarife na proizvode iz SAD.

- EU je spremna da radi zajedno sa SAD na fer i izbalansiranom rešenju za obe avio-industrije - kazao je Rosario.

On je ocenio da su i SAD i EU pravile greške kada su u pitanju pravila Svetske trgovinske organizacije o subvencijama. Dodao je da je EU već dala predlog o novom režimu subvencionisanja avioindustrija sa obe starne Atalntika.

Dalji sastanci EU i SAD timova po ovom pitanju nastaviće se u okviru Svetske trgovinske organizacije, kažu u Briselu.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Msm

    3. oktobar 2019 | 15:02

    EU spremna po principu, širi noge ne daj se, i drhti na svaki američki mrgodan pogled.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>